Castigatorii hackathonului Innovation Labs de la Cluj – pareri personale

In weekendul care a trecut am participat la hackathonul Innovation Labs 2017 de la Cluj. Initial au fost inscrise 35 de idei, in hackathon au ajuns in jur de 20, iar in programul de mentorat de 3 luni doar 8. Mai jos am facut cate o scurta analiza a fiecarei idei, aducand in discutie problemele si oportunitatile pe care le au.

Innovation Labs 2017 Hackathon - Cluj
Innovation Labs 2017 Hackathon – Cluj

Cei de la EyeSight propun o solutie (nu tocmai noua) de recuperare a ambliopiei și strabismului prin intermediul unor jocuri, folosind realitatea virtuala. Ceva asemanator (dar fara VR) fac clujenii de la MIRA. I-as sfatui pe cei de la EyeSight ca se intalneasca cu tinerii de la MIRA si sa discute putin despre problemele pe care le-au avut ei in implementarea ideii. Domeniul medical e destul de inchis, cel putin in Romania asa ca vor avea ceva de lucru. Ca sanse de a ajunge o companie adevarata si de a transforma start-up-ul intr-un business… nu cred ca au multe, mai ales daca nu fac rost de o investitie si de niste advisors.

Vrei un Kit VR? Vezi aici ofertele si promotiile eMag.

BeeByte este o parte din echipa Hive Inspector de anul trecut. In urma unor neintelegeri 2 membrii din echipa initiala s-au inscris si anul acesta in competitia Innovation Labs cu numele BeeByte si o idee asemanatoare. Daca inainte era greu sa transforme idea intr-un business acum e si mai greu. Concurenta e mai mare acum si timpul e scurt (au aparut multe solutii de acest fel). Cei de la BeeByte ar putea avea un mic avantaj acum datorita mediatizarii evenimentului Innovation Labs.

D-lighting doresc implementarea unui sistem inteligent de management al iluminatului stradal. Combinand idea lor cu target-marketul (administratia locala) este aproape imposibil sa aiba succes. Ori se vor orienta spre alte tari, ori vor pivota… alta solutie nu prea vad.

DeliverMe este un fel de Uber pentru cumparaturi. Ei promit ca intr-o luna laseaza o prima versiune a aplicatiei. Sunt curios cum vor aduce primii soferi, cum ii vor pastra si care vor fi costurile pentru clienti. Cred ca vor avea mari probleme de implementare. Nu stiu sigur cum va face soferul in cazul in care am cumparaturi din 3 locuri diferite (supermarket, piata, magazine), cat va dura tot procesul si daca va fi multumit cu cei 10-30 de lei pe care ii va primi.

TTBK este o aplicatie ce vine in ajutorul copiilor nevazatori, oferindu-le acces la instrumente moderne de invatare. Din pacate nu am mai multe detalii despre aceste instrumente.

AgroSer, o idee simpla care ar putea sa mearga. Sere inteligente, dotate cu senzori de temperatura, umiditate etc, care trimit date catre o aplicatie. Aici conteaza foarte mult costul intregului setup. In agricultura nu sunt asa de multi bani ca in alte domenii asa ca daca pretul senzorilor si al aplicatiei va fi mare nu vor avea clienti. De asemenea ar fi util sa existe si un “pilot automat” care sa ajute la automatizarea proceselor (ex. sera sa se irige singura cand e nevoie).

Softschool au venit cu ideea de a construi un tool de project management al scolilor. Aplicatia va contine orarul elevilor, absentele, notificari si grafice/rapoarte alte notelor. Ca si in cazul D-lighting, cred ca le va fi greu sa intre in sistemul de invatamant dar poate au sanse mai mari de implementare/testare la scolile private.

Natura Virtuala au avut o idee foarte buna. Imobiliare in VR. Vrei sa vezi 4 apartamente din zone diferite? Nu mai trebuie sa pierzi 3 ore in trafic. Mergi la sediul agentiei imobiliare si faci un tur al apartamentelor in VR. Aplicatia ar fi buna si in cazul proiectelor imobiliare in constructie pentru a ajuta clientii sa vada cum va arata apartamentul la final. Idea e simpla dar costurile ar putea sa fie problema. O agentie imobiliara are nevoie de un kit VR, un PC puternic si de aplicatia celor de la Natura Virtuala + un grafician care sa modeleze 3D apartamentele. O solutie ar fi ca echipamentele necesare sa fie inchiriate de echipa agentiilor imobiliare.

In concluzie, multe din ideile de mai sus nu vor avea sanse prea mari de reusita daca echipele nu se vor misca repede si nu vor atrage niste investitii. De asemenea, nu cred ca mai mult de 1-2 din idei au sanse reale sa se transforme in afaceri. Majoritatea vor fi in cel mai bun caz doar proiecte personale, de weekend sau care vor aduce niste venituri modeste timp de cateva luni.

Innovation Labs este un concurs de idei de afaceri (asemenator Startup Weekend), care ofera echipelor castigatoare posibilitatea de a participa la un program de mentorat care se intinde pe parcursul a 3 luni. Innovation Labs a fost fondat de catre Andrei Pitis, Bogdan Iordache si Razvan Rughinis. 

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

4 Comments

  • Ceea ce vor sa faca cei de la Softschool exista deja implementat in vreo 7 scoli din Iasi si cateva din Bucuresti. Imi scapa numele site-ului, dar ideea e cam aceeasi: acces la note/orar/ inclusiv predat temele online, discutii cu colegii/profesorii si comunicarea mai usoara intre elevi/parinti/profesori. Se stie ce s-a intamplat cu ideile de anul trecut? Cate au fost implementate cu succes?

    • Mersi pentru completare Simona.

      Legat de echipele de anul trecut, treaba sta cam asa:
      -Simys inca functioneaza sub numele de Zimilar.ro
      -RealSim au participat din nou anul asta cu o idee de VR
      -Livrarel au participa din nou cu alta idee
      De restul nu mai stiu nimic.

      • Salut Radu! Te rog, sa te interesezi inainte sa faci anumite afirmatii. Hive Inspector nu a participat din nou, doar doi membri din fosta echipa Hive Inspector participa anul acesta cu o idee similara. Hive Inspector este dezvoltat in continuare de ceilalti doi membri ai echipei. Produsul finit cu marca Hive Inspector va iesi pe piata in urmatoarea perioada, solutie completa, software si hardware gata certificat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *