Top 3 website-uri unde poti sa inveti si sa exersezi probleme de algoritmica

Notiunea de algoritm exista din antichitate , originea acestui cuvant provenind din limba araba, dupa astrologul si matematicianul arab Al-Khowarizmi ( care a trait in secolul al IX lea).  Aceasta notiune defineste un tipar de gandire, o metoda standard pentru rezolvarea unui anumit tip de probleme intr-un numar finit de pasi. Un exemplu de algoritm din viata de zi cu zi ar fi:

  1. Start
  2. Scoate laptele din frigider
  3. Scoate castronul din dulap
  4. Toarna lapte in castron pana la jumatate
  5. Pune castronul in cuptorul cu microunde
  6. Apesi pe START si astepti 2 minute
  7. Scoate castronul din cuptor
  8. Scoate cerealele din dulap
  9. Adauga cerealele in castron
  10. Scoti o lingura din dulap
  11. Aseaza-te si mananca ( pofta buna :)) ) .
  12. Stop

Acum sa luam un exemplu din domeniul IT. Calculul mediei aritmetice a doua numere:

  1. Start;
  2. Citeste primul numar ;
  3. Citeste al doilea numar;
  4. Calculeaza suma celor doua numere;
  5. Imparte rezultatul la 2 ;
  6. Afiseaza rezultatul calculat.
  7. Stop

La ce folosesc algoritmii?

Desi poate nu realizam acest lucru , orice device care realizeaza o activitate automata care depinde de conditiile stabilite executa o serie de instructiuni mai mult sau mai putin complexe, dupa caz. Cu alte cuvinte, ruleaza un algoritm. In ceea ce priveste aplicarea in programare algoritmul reprezinta o serie de comenzi executate in cadrul unui program. Computerul se bazeaza pe executia pas cu pas a comenzilor folosind informatiile date. Bineinteles, computerul executa instructiunile pe care le dati, si nimic mai mult. Prin urmare, daca nu intelegeti task-ul si nu vedeti calea spre solutie, niciun computer, oricat de performant, nu poate sa va ajute!

Scotocind internetul am identificat cateva site-uri de unde putem invata si intelege algoritmica, atat cu teorie cat si cu probleme rezolvate, autohtone, dar si globale. Mai jos aveti un top 3 personal , cu link uri atasate :

Cercul de info – Teorie structurata concis, la obiect.

Info.mcip.ro –  Probleme din toate cateogriile, nu doar algoritmi, fiecare insotita de REZOLVARE (nu trisati) si pe deasupra din programa de liceu. Asadar un pont pentru cititorii elevi la mate-info. Au chiar si subiectele de admitere din anii trecuti de la UBB (mate-info).

Hackerrank –  Gasiti aici o multitudine de probleme din aceasta categorie (si nu numai) dar ce m-a atras la aceasta platforma este filtrul prezent in fiecare categorie, cu ajutorul caruia alegeti probleme in functie de dificultate, subcategorie, skills etc. si nu in ultimul rand… Este in limba engleza, cu care ar trebui sa va familiarizati  daca vreti sa o luati pe acest drum. 

Stii cumva alte site-uri care crezi ca trebuiau sa apara in top? Scrie-mi in comentarii!

Roberto Caluian

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *