Ce presupune un job de testare software?

Tester-ul este acel profesionist al carui rol este de a asigura calitatea aplicatiilor IT, precum si functionalitatea acestora in parametri normali. Principala sa activitate este de a crea si rula teste pentru aplicatii cu scopul de a reduce numarul de bug-uri din productie si de a identifica eventualele erori inainte de lansarea produsului.

Jobul testare presupune de asemenea ca tester-ul sa inteleaga foarte bine cerintele clientului cu privire la produsul final, asa incat sa stie care sunt prioritatile cand vine vorba de a testa un produs. Tot aici includem si responsabilitatea tester-ului de a analiza rezultatele obtinute in urma rularii testelor si de a le raporta mai departe echipei de dezvoltare. Pregateste-te pentru un job de QA folosind acest curs.

Cu ce se ocupa un tester mai exact?

  • Intelege foarte bine functionalitatile aplicatiei
  • Creaza scenarii de testare
  • Executa diferite tipuri de teste in functie de etapa in care se regaseste produsul
  • Analizeaza rezultatele si raporteaza bug-urile echipei de dezvoltare
  • Ajuta la solutionarea problemelor

Exista 2 tipuri de job testare si anume: manuala si automata

Testarea manuala, asa cum reiese si din nume, se refera la verificarea software-ului fara ajutorul altor tool-uri asa cum intalnim la testarea automata. Un job testare manuala se desfasoara in mare parte prin crearea si executarea de scenarii cu privire la cum ar interactiona un user obisnuit cu aplicatia. Exista diferite tipuri de teste care pot fi folosite la un job testare: functionala, de performanta, de compatibilitate, de vulnerabilitate, white-box, black-box si altele.

Skill-uri pentru un job testare manuala

Inainte de toate, pentru testarea manuala, este foarte important sa cunoastem etapele ciclului de viata al produsului in procesul de dezvoltare. Apoi, este foarte bine sa stim tipurile de testare si cum sa intocmim rapoarte in diferite tool-uri si de a le descrie cat mai concis. Un skill foarte bun ar fi capacitatea de a intelege anumite scripturi/limbaje de programare.

Testarea automata foloseste in schimb diferite tool-uri si necesita mai multe cunostinte decat pentru un job testare manuala. In acest tip de testare se folosesc scripturi pentru a rula testele repetitive care ar lua foarte mult timp sa fie realizate manual. Aici, tester-ul isi scrie propriile scripturi pe care le foloseste de fiecare data cand se lanseaza o noua versiune a produsului, precum ca si atunci cand vrea sa utilizeze diferite alte teste pentru a verifica cum reactioneaza acesta in conditii extreme.

Skill-uri pentru un job testare automata

Ca sa aiba succes in acest domeniu, un tester trebuie sa cunoasca metodologia testarii automate precum si algoritmi de programare pentru a crea scripturile cu care va testa aplicatiile. Este necesar sa stie sa testeze atat aplicatii web cat si de mobil sau API. La fel ca si in cazul tester-ului manual, el este nevoit sa ofere detalii cat mai clare despre bug-urile gasite. Exista destule tool-uri de testare, management si comunicare cu care tester-ul poate sa lucreze, precum: Selenium, Postman, Appium, Maven, Jenkins, Git si altele.

De ce este important acest job de testare?

Rolul tester-ului in procesul de dezvoltare este crucial pentru ca acesta ajuta intreaga echipa de dezvoltare sa ofere user-ului o experienta completa, fara erorile care pot costa compania atat timp cat si bani.

Asadar, in final, cu ajutorul tester-ului ne putem asigura ca produsul este de calitate, sigur si placut pentru a fi utilizat de catre consumatori.

Guest Post

Acest articol este postat de un contributor al acestui blog. Poti si tu sa scrii pentru BlogDeIT.ro daca ai un subiect interesant.

Related post