Alternative la JIRA

JIRA este un produs de urmărire a problemelor dezvoltat de Atlassian care permite urmărirea erorilor și gestionarea agilă a proiectelor. Numele produsului este o trunchiere a cuvantului Gojira, cuvântul japonez pentru Godzilla. Numele provine de la o poreclă folosită de dezvoltatorii Atlassian pentru a se referi la Bugzilla, care anterior a fost folosită intern pentru urmărirea erorilor. Jira este folosit pentru urmărirea problemelor și managementul proiectelor de peste 180.000 de clienți din 190 de țări.

Jira ofera patru functionalitati:

  • Jira Work Management este conceput ca management de proiect generic;
  • Jira Software include software-ul de bază, inclusiv funcții de management al proiectului in mod agil;
  • Jira Service Management este destinat utilizării de către departamentul IT;
  • Jira Align este destinat managementului strategic al produselor și al portofoliului.

Jira este scris în Java și folosește containerul de control Pico de inversare, motorul de entitate Apache OFBiz și tehnologia WebWork. Jira se integrează cu programe de control sursă precum Clearcase, Concurrent Versions System (CVS), Git, Mercurial, Perforce.  

Exista de asemenea alternative la Jira prin care obtinem in final acelasi efect cum ar fi: Asana, Azure DevOps si Monday.

Asana

Este o platformă web și mobile de gestionare a muncii concepută pentru a ajuta echipele să-și organizeze, să urmărească și să-și gestioneze munca. Compania a fost fondată în 2008 de Dustin Moskovitz și Justin Rosenstein. Produsul a fost lansat comercial în aprilie 2012. Numele de Asana provine de la un cuvânt sanscrit care înseamnă „poziție de yoga”. Asana in comparatie cu Jira ofera o interfata simpla si moderna; un dashboard ce poate fi customizat; integrare cu API-uri REST si o colaborare facila intre diverse echipe.

Azure DevOps

Oferă servicii dezvoltatorilor pentru a permite echipelor să planifice munca, să colaboreze la dezvoltarea codului și să creeze și să implementeze aplicații. Azure DevOps susține o cultură colaborativă și un set de procese care reunesc dezvoltatorii, manageri de proiect și colaboratori pentru a dezvolta software. Permite organizațiilor să creeze și să îmbunătățească produse într-un ritm mai rapid decât pot cu abordările tradiționale de dezvoltare de software. In comparatie cu Jira aceasta ofera o platformă pentru serviciile moderne pentru a colabora mai bine in dezvoltarea de software, trasabilitatea în ciclul de viață al dezvoltării software este posibilă de la un început pana la sfarsit, se poate integra cu ușurință cu Git si in ultimul rand acest instrument a fost conceput pentru companii de mari dimensiuni.

Monday

Este o platformă bazată pe cloud care permite utilizatorilor să-și creeze propriile aplicații și software de gestionare a muncii. Compania a devenit publică în iunie 2021. Aceasta platforma este personalizabilă atat din punct de vedere web cat si mobile. Este conceputa pentru a ajuta echipele și organizațiile să sporească eficiența operațională prin urmărirea proiectelor și a fluxurilor de lucru, vizualizarea datelor și colaborarea în echipă. Include capabilități de automatizare și acceptă integrări cu alte aplicații de lucru.Aceasta are si cadrul de aplicații low-code, oferind clienților și dezvoltatorilor terți acces pentru a-și construi propriile aplicații deasupra platformei. Spre deosebire de Jira aceasta platforma este gazduita in cloud, nu este la fel de tehnica, o varietate de diagrame si preturi mai avantajoase.                 

In consecinta alternative la Jira sunt diverse si putem alege in functie de necesitatea companiei, dar si a echipelor.

Alexandru Cimpoes

Related post