Care e nivelul urmator dupa un job in IT?

Daca esti la inceput de drum in IT este bine sa te gandesti ce vrei sa faci in viitor. Statutul de angajat e potrivit pentru multi oameni care nu vor alte batai de cap sau care nu se pricep la afaceri, marketing sau vanzari.

Din punctul meu de vedere, urmatorul nivel dupa un job in IT este un business propriu. Daca te gandeai la freelance trebuie sa stii ca nu e cu mult mai presus decat un job. Un freelancer poate sa isi dubleze venitul de la job dar nu poate sa ajunga la 10x sau 100x pentru ca e tot in zona in care isi vinde ore pe o suma de bani. Din pacate orele noastre de munca sunt limitate, prin urmare un job sau statutul de freelance e cam acelasi lucru.

Bun, vorbim de business dar ce ai putea face mai exact? Pai e ramura in care merge spre un business traditional unde muncesti, il cresti si pe urma incerci sa automatizezi/delegi cat mai mult sau te orientezi spre zona start-up. Diferenta dintre cele doua ramuri e faptul ca un business traditional necesita un timp mai mare si se scaleaza mai incet decat un startup. In cazul celui din urma, in doar cateva luni poti sa gasesti o idee buna, sa o testezi si sa ai parte de o investitie care sa duca acel business la o evaluare de cateva sute de mii sau milioane de euro sub 12 luni.

Mai jos am lasat cateva idei/tool-uri care te pot ajuta in cazul in care vrei sa incepi ceva pe cont propriu. Neaparat ar trebui sa treci prin cele 3 etape de mai jos pentru a-ti asigura succesul.

Ideea

Aici poti sa gasesti idei pentru viitorul tau business:

Testare si Validare

Cateva metode pe care poti sa le folosesti pentru a testa ideea ta:

  • Google Forms trimise pe grupuri de facebook sau la prieteni
  • Google Ads sau Facebook Ads
  • Landing page de preorder sau feedback (ai si cursul meu ca sa incepi)

Scalare

Cum poti sa scalezi o afacere dupa ce ai validat-o:

  • Cautat scurtaturi pentru a dezvolta business-ul mai rapid
  • Cautat parteneri sau investitori (aici e o varianta)
  • Angajat oameni
  • Cautat smart money
  • Participat la evenimente precum SW sau ILABS

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post