Ce inseamna QA Tester (Software Tester)?

Daca nu ai prea mare legatura cu domeniul IT e posibil sa te intrebi ce inseamna QA Tester (sau Software Tester). Ei bine, acronimul QA vine de la “quality assurance” si reprezinta procesul de asigurare a calitatii unui software (si/sau hardware in unele cazuri). In mod practic, un QA se ocupa de testarea soft-ului scris de echipa de programare, se asigura ca cerintele clientului sunt respectate si ca se folosesc/implementeaza unele bune practici.

Tipuri de joburi in testarea software

Cand vine vorba de asigurarea calitatii software avem in principiu 3 mari tipuri de joburi. Evolutia acestor pozitii tine de experienta si atributii. Orice Tester care isi doreste sa ajunga QA va trebui sa evolueze din toate punctele de vedere.

  1. Tester – se ocupa de executarea testelor si gasirea bugurilor.
  2. QC (Quality Control Engineer) – este orientat mai mult spre produs, este reactiv si se asigura ca la final avem ce s-a cerut.
  3. QA (Quality Assurance Engineer) – este orientat spre proces si este proactiv incercand sa previna cat mai multe viioare probleme.

Pregateste-te pentru un viitor job de QA Engineer cu ajutorul unui curs bestseller, apreciat de sute de persoane.

Ce ar trebui sa stie un QA?

Un QA bun nu este o persoana care stie programare foarte bine, care stie comenzi Linux pe de rost sau care se pricepe la configurarea retelelor. Un QA bun este acea persoana care e curioasa, organizata si dornica mereu sa evolueze. Pe langa aceste atribute personale sunt si unele lucruri tehnice pe care ar trebui sa le stie.

  • Metodologia de lucru Agile
  • Folosirea unor tool-uri precum Jira/Confluence/Monday etc
  • Tehnologia GIT
  • Tehnici si metode de testare
  • Bazele programarii

Vezi si care sunt salariile pentru jobul de QA Engineer.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post