Cele mai practice aplicatii pentru care Raspberry Pi este util in casa unui pasionat de IT

Ce este Raspberry PI?

Pentru cei care nu stiu prea multe detalii despre Raspberry Pi, acesta este un SBC (Single Board Computer), creat cu scopul de a dezvolta abilitatile de intelegere si programare hardware pentru mediul preuniversitar. Dimensiunile lui sunt impresionante, raportat la capabilitatile acestuia. Raspberry Pi nu depaseste marimea unui card de credit, este dotat cu module Wi-Fi si Bluetooth, are multiple porturi, de la Ethernet pana la micro-HDMI sau USB (structura de port-uri difera in functie de model). Cel mai nou model este Raspberry Pi 4, in Romania pretul unui astfel de dispozitiv este aproximativ 250 de lei, dar exista si varianta Mini care nu depaseste 100 de lei (vezi ofertele curente). Ca si sistem de operare, Raspberry Pi foloseste o versiune adaptata a sistemului de operare Ubuntu, numita Raspberry Pi OS.

Ce poti face cu el?

Hai sa vedem mai multe aplicatii pentru acest mini-calculator cu un raport pret-calitate foarte bun:

  1. Ca pasionat de tehnologie, probabil vrei o casa Smart. Raspberry Pi este util in aceasta directie, deoarece poti programa diverse dispozitive smart cu conexiune Bluetooth sau Wi-Fi, cum ar fi seria Hue, de la Philips, dar si multe alte dispozitive smart: termostate, senzori de miscare, camere de supraveghiere, incuietori smart, etc. Poti conecta inclusiv un display cu touch, de marimea unei tablete, care poate servi drept panou de control pentru intreg sistemul de dispozitive, conectate la Raspberry.
  2. Datorita capacitatilor computationale destul de avansate, Raspberry poate fi folosit si ca un laptop in adevaratul sens al cuvantului. Pe piata se gaseste Pi-Top, o carcasa cu display, touchpad si tastatura, in care se integreaza foarte usor un Raspberry Pi si devine un laptop perfect functional.
  3. Pentru pasionatii de gaming, Raspberry este util atunci cand vor sa isi deschida un server de Minecraft, acesta poate sa suporte un astfel de server. De asemenea, sistemul de operare al SBC-ului vine cu jocul preinstalat.
  4. Pentru pasionatii de programare hardware, acest SBC ofera posibilitati infinite, datorita capacitatilor avansate pe care le are. Acesta dispune si de 40 de pini cu diverse functionalitati, in varianta standard, dar pe piata se gasesc o sumedenie de module si extensii care pot ajuta la dezvoltarea unor proiecte hardware dintr-o gama foarte larga de activitati, cum ar fi: hranitoare smart pentru animalele de companie, vechicule smart, oglinzi smart, etc. 
  5. Nici zona de programare software nu e neglijata, deoarece sistemul de operare suporta mai multe limbaje de programare, la baza este orientat spre Python, dar mai suporta si C, C++, Javascript, Scratch, etc. Acest SBC fiind foarte utilizat ca si server de test pentru diverse proiecte web. 

Evident, exemplele pe care le-am dat, nu acopera probabil nici jumatate din posibilitatile pe care le ofera aceasta mica jucarie. Din fericire, Youtube-ul e plin de tutoriale si exemple de proiecte realizate cu Raspberry Pi, atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai avansati (5 proiecte DIY).

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post