Vrei sa fii freelancer? Incearca Lemon.io

Lemon.io este un marketplace special construit pentru freelanceri si startups. Idea platformei i-a venit lui Aleksandr Volodarsky in 2015 cand s-a gandit sa creeze “Uber” pentru proiecte IT. Asa a luat nastere proiectul Coding Ninjas care mai apoi s-a transformat in Lemon.io. Echipa din spatele platformei se afla in Ucraina si continua sa faca treaba buna, ajutand toate partile inscrise in platforma sa isi continue munca desi suntem in a 6-a zi de razboi (asta inseamna sa fie dedicat oamenii).

Pentru cine este Lemon.io?

In primul rand, platforma e dedicata IT-istilor cu experienta din Europa de Est. Deci daca ai minim 4 ani de experienta in IT si esti din Romania, Ucraina, Polonia, Bulgaria sau Cehia poti sa iti creezi un cont pe marketplace. Inainte de a fi activ e nevoie sa treci de procesul de validare prin care ei se asigura ca doar IT-istii seriosi si pregatiti ajung acolo. Procesul are cativa pasi printre care un test de limba Engleza si niste interviuri de HR/tehnice si cu clientii.

Pe langa IT-isti avem si proiectele care vin din partea startup-urilor din US si UK. Practic toti freelancerii vor avea proiecte noi, moderne si interesante de la companii care in cativa ani pot exploda. Nu sunt lucruri plictisitoare din companii mamut unde lucrurile se misca incet.

Ce de e deferit fata de alte platforme?

Lemon.io are niste avantaje fata de platformele traditionale de bidding precum upwork sau freelancer.com prin faptul ca nu exista concurenta. Intr-un interviu recent, CEO-ul companiei anunta ca se duce lipsa de IT-isti pe platforma si ca ar putea aduce cu 25% mai multe proiecte decat au momentan. Practic daca treci de procesul de filtrare initial ai sanse extrem de mari sa primesti un proiect. Aceste proiecte nu vin random ci se cauta si o potrivire a persoanei cu tehnologiile, echipa initiala, nisa aplicatiei si asa mai departe. Procesul de matching este foarte bine pus la punct. Practic in 80% din cazuri, primul freelancer propus pentru un proiect este acceptat si incepe munca in cateva zile.

Au un avantaj major si fata de platformele precum Fiverr unde proiectele sunt platite cu sume extrem de mici. Lemon.io ofera un rate care in medie este de 25$-50$ pe ora si incearca sa ofere o alocare full time pe o perioada medie de 4-6 luni.

Cand vine vorba de concurenti directi avem Toptal. In cazul acestei patforme procesul de recrutare si filtrare a freelancerilor este extrem de greoi. Regulile platformei sunt de asemenea mai stricte.

Ce fee-uri exista?

Pentru freelanceri nu exsta fee-uri. Tot ce se intampla pe platforma este gratuit pentru un specialist IT. Costurile sunt doar pentru companiile care au proiecte si cauta freelanceri.

De retinut ca platforma face platile prin Payoneer care este un sistem gandit special pentru trasferuri de bani internationale. Avand in vedere ca freelancerii sunt din Europa de Est si clientii din US, este de nevoie de un asemenea sistem. Banii se pot retrage in contul bancar si comisioanele sunt mici. Platesti diar $1.5 pentru transfer in cont cu aceeasi valuta (adica esti platit in $ si ai contul tau tot in $) sau pana la 2% in alte monede.

Daca ti se pare interesant iti recomand sa iti faci un cont pe Lemon.io. Nu ai nimic de pierdut, nu ai fee-uri si sunt sanse extrem de mari sa faci trecerea de la angajat la freelancer fara sa ai batai de cap cu gasitul clientilor.

Studiu de caz – Lemon.io

Vreau sa iti prezint in continuare si un studiu de caz de succes de pe platforma Lemon.io. E vorba de Brant Choate (co-fondator Remi Labs) care in urma pandemiei si a timpului lung petrecut pe telefon (folosind TikTok) a venit cu ideea de a construi ca produs propriu un plugin pentru magazinele Shopify. Acest plugin urma sa ajute proprietarii de magazine online sa construiasca rapid si usor landing-pages mobile-first si video-based asemanatoare cu platforma amintita anterior.

El a inceput sa caute o echipa de dezvoltatori ca sa il ajute sa creeze acest plugin dar a fost descurajat de salariile cerute de progrmatorii din Statele Unite care ajungeau pana la 150.000$ pe an. Brant a apelat la platforma Lemon.io si in doar 1 zi de la postarea cerintelor a gasit un developer senior care folosea exact stack-ul necesar. Toate partile implicate au fost mai mult decat multumite la finalul proiectului. Freelancer-ul a castigat suma pe care si-a dorit-o si clientul a primit un plugin chiar mai bun decat si-a dorit initial folosind un buget acceptabil.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post