Interviu cu Ionut Neagu (ThemeIsle, Codeinwp & Finmasters)

In continuare am postat un interviu cu Ionut Neagu (co-fondator al ThemeIsle, fondator of codeinwp / finmasters, antreprenor si full-time traveler). Ionut e una din persoanele careia ii urmaresc postarile pentru ca sunt o sursa foarte buna de inspiratie cand vine vorba de antreprenoriat online.

Daca vrei sa il urmaresti si tu pe Ionut, iti las aici conturile sale de Linkedin, Medium sau Twitter.

Am vazut in biografia ta online ca desi ai terminat liceul si facultatea in zona de informatica, ai avut un parcurs scurt ca programator. Ce te-a facut sa renunti la programare sau cel putin la a fi programator angajat?

Nu am avut vreun plan, nu am planuit sa ajung antreprenor, imi doream doar sa am un job. Chiar si dupa ce am inceput firma am continuat sa lucrez ca developer, QA sau marketing specialist, dar in final, pur si simplu antreprenoriatul s-a dovedit modalitatea cea mai eficienta pentru mine de a-mi investi timpul.

Ca programator nu am fost niciodata foarte bun, m-am oprit la un anumit nivel de abstractizare, incepand de unde lucrurile nu mai erau atat de interesante/utile pentru mine. Ca angajat, rigiditatea programului si toata structura nu au functionat atat de bine pentru mine. Am tranzitionat mai tarziu pe partea de growth marketing, unde cunostintele de programare + SEO/marketing, s-au dovedit a fi un avantaj.

Ai si o perioada in care ai fost QA. Cum ai trecut in zona de testare software? 

Sincer, chiar daca nu pare un motiv nobil, am ales sa fac asta din ratiuni practice, fiind un job putin solicitant pentru mine, remote si care imi lasa timp liber pentru a-mi implementa alte proiecte personale. Nu am avut vreun plan ca vreau sa fac QA, programare sau antreprenoriat, nici nu stiam ce implica toate astea, imi doream in principal sa am cat mai multa independenta.

Am renuntat la job ceva timp mai tarziu pentru ca era prea comod, nu era ce imi placea si am preferat sa caut ceva mai challenging. Am inceput sa lucrez pe partea de growth marketing, un domeniu unde nu aveam “job-like” experience, doar proiectele personale/firma.

Crezi ca jobul de QA e inca relevant? Crezi ca o sa mai fie in urmatorii ani?

Conceptul de Quality Assurance, nu prea are cum sa dispara, e posibil ca o anumita tehnologie sau mod de testare sa fie mai putin relevant, dar daca incerci sa ai o privire de ansamblu, sa vezi unde partea de QA e cea mai importanta intr-o organizatie si cum e cel mai eficient implementata, asta cred ca o sa continue sa fie foarte valoroasa.

Crezi ca e important sa incepi antreprenoriatul cat mai repede sau mai bine stai 3-5-10 ani ca angajat/freelancer si pornesti apoi?

Nu cred ca exista o reteta, cred ca antreprenoriatul e unul din lucrurile in care poti avea succes intr-un milion de feluri, experienta te poate ajuta, dar te poate si frana daca incepi sa adopti prea multe idei preconcepute.

Cateva detalii, nu foarte evidente care m-au ajutat pe mine sa incep foarte devreme ar fi: cheltuieli foarte mici, sanatate de 20 de ani si capacitate de efort/stres.

Cum ai ales WordPress cand ai decis sa mergi in zona de antreprenoriat? Aveai cunostinte legate de acest CMS, timing-ul era bun, a fost o intamplare?

A fost total intamplator. Faceam orice proiect gaseam, orice tehnologie si in timp mi-am dat seama ca e prea ineficient, asa ca eu lucrand destul de mult in zona SEO, am cautat un cuvant de complexitate media, care ne poate genera clienti, in afara platformelor de freelancing, si a fost “psd to WordPress”.  Asa am ajuns sa ne focusam pe platforma in mod specific.

Care au fost lucrurile care crezi ca au contat cel mai mult in succesul pe care il ai cu ThemeIsle?

Cred ca au fost in cei 11 ani cateva salturi majore, unele norocoase, altele salturi de “dezvoltare personala” sa zic asa. Un salt major a fost cand am inceput sa avem bani, am lansat o tema de WP de succes, asa am reusit practic sa incepem sa construim un business intr-un sens mai real.

Apoi un alt salt oarecum personal a fost cand am realizat ca nu ajung foarte departe sau suficient de repede fiind foarte focusat pe oportunitati si castiguri pe termen scurt, si este mult mai important sa pui baze solide in ceea ce faci. Ca si consultant a inceput sa imi pese mai putin de cat castig si mai mult de cat invat si ce valoare aduc, castigul vine apoi natural. Ca si proiecte am renuntat la partea de optimizare SEO excesiva, tehnici de manipulare a motoarelor de cautare, unde poti avea un avataj pe termen scurt, dar apoi trebui sa o iei de la 0, si am decis sa construim proiecte unde cream valoare.

Faptul ca m-am mutat in strainate si am interactionat cu antreprenori cu o cultura diferita de a mea cred ca m-a ajutat foarte mult. 

Una din fricile tinerilor aflati la inceput e legata de banii pe care pot sa ii piarda. Poti sa ai succes cu un proiect doar prin munca si fara sa investesti bani (sau fara sa investesti prea multi bani)?

Asta a fost abordarea mea, imi foloseam timpul pentru a castiga bani din programare, bani care impreuna cu si mai mult timp ii foloseam pentru a lansa proiecte personale. Mai tarziu am realizat ca tot bani am riscat si eu, banii pe care puteam sa ii castig dintr-un job ca programator pe care nu i-am castigat. 

Dar pentru mine nu a fost niciodata un risc, scopul a fost si este sa invat lucruri, si daca inchideam dupa 1, 2, 3, 5 sau 10 ani, am avut lucruri de invatat, nu m-am plafonat intr-un job bine platit unde sa nu invat.

Am vazut ca din cand in cand dai niste insights despre business-urile tale prin “Transparency Reports” sau “Spent 2 Years and $477,924 on Launching a New Blog“. De ce crezi ca nu fac asta mai multi oameni? E o sursa foarte buna de inspiratie si motivatie.

Adevarul este ca articolele astea ne-au influentat businessul mai mult negativ decat pozitiv. Competitia apare mai repede, oamenii sunt intrigati, devin mai putin prietenosi daca pare ca faci bani prea usor. In ultimele rapoarte de exemplu am scos partea de revenue, si mult din continutul de tipul asta prefer sa il scriu intern, pentru angajati sau poate diverse grupuri din care fac parte, mai rar public, atunci cand cred ca e chiar ceva ce poate ajuta cumva.

Daca excludem partea de revenue, probabil genul asta de content nu e foarte comun pentru ca foarte multi care produc continut, o fac cu scopul de castiga ceva, si atunci cred ca se mai pierde din autenticitate.

Ce zone promitatoare ai vedea ca sunt pentru a incepe un proiect in zona de antreprenoriat IT? Afiliere, tutoriale/educatie, add-on la produse deja existente etc?

Ideea aceasta legata de ce industrie, tara, moneda, etc ar fi mai promitatoare as zice ca e supra-estimata. Una dintre probleme este ca cu cat mai multa lume crede ca X e promitator, cu atat competitia e mai mere si oportunitatea mai mica. Daca vrei sa te uiti la partea de macro economie, ar trebui sa gasesti ceva ce tu crezi ca este promitator, iar majoritatea nu, ceea ce este complex.

Important cred ca este sa incepi de undeva, apoi ce m-a ajutat este sa ma intreb mereu, unde timpul meu este cel mai folositor, pe ce pozitie, in ce zona etc.

Tinerii interesati de antreprenoriat unde ar putea gasi mentori sau oameni cu experienta care sa le poata da sfaturi?

Mentorii sunt valorosi, dar confuzia de care m-am lovit eu este ca nu te duci pe diverse platforme si dai mesaje ca cauti mentori. Un mentor poate sa fie si cineva de exemplu cu care nu ai vorbit niciodata, de exemplu pentru mine asa sunt Buffett si Munger de conduc Berkshire Hathaway.

Apoi daca tu faci lucruri cred ca majoritatea antreprenorilor daca le dai un mesaj la obiect, unde raspunsul este unul relativ scurt si este clar cum asta te ajuta, or sa o faca. Daca tu actionezi si continui, o sa te ajute si data viitoare si tot asa, important e sa intelegi ca tu esti cel care trebuie sa faca munca si sa isi gaseasca calea, nu o sa ti-o “arate” un mentor.

Ai putea sa dai tinerilor antreprenori niste momente cheie la care ar trebui sa fie atenti? De exemplu sa inceapa sa externalizeze/angajeze atunci cand… sau sa caute un investitor/partener atunci cand…

Din ce am observat la mine si in jur, toata partea asta de bune practici se pot gasi usor intr-o carte, sau simplu cautand pe google diverse intrebari pe care le ai. Noi de exemplu in faza in care suntem ne folosim destul de mult de cartea “Traction” si sistemul lor numit EOS.

Din experienta mea problemele apar atunci cand motivatiile sunt gresite (diferite de vrea sa aduci valoare cumva prin ceea ce faci), atunci iti pierzi obiectivitatea legat de lucrurile la care lucrezi sau la oamenii cu care lucrezi. Un exemplu aici este partea de crypto, unde sigur exista un anumit potential, o posibila utilitate, dar de multe ori in ultimii ani, am vazut oameni cu suficient de multe cunostinte de business care au ales sa ignore datele. Au fost si momente cand exista un posibil risk/reward care merita, dar in majoritatea timpului, nu avea sens daca scoteai din ecuatie faptul ca X token il poti vinde mai scump mai tarziu.

Am vazut ca faceti angajari la ThemeIsle. Poti sa ne spui ce cautati?

O sa deschidem in curand un post de product marketing, cautam oameni pe partea de creare de continut, si apoi mereu avem disponibilitate pentru oameni cu experienta, care se identifica cu ceea ce facem si vor sa faca parte si sa contribuie.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post