Mai are rost sa inveti QA in 2024?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este simplu. Va trebui sa ne uitam la mai multe lucruri inainte de a da un raspuns clar. Hai sa vedem de ce trebuie sa tinem cont.

AI-ul si jobul de QA

Multa lume crede ca AI-ul o sa inlocuiasca in curand majoritatea joburilor din IT, inclusiv pe cel de QA. Ei bine nu este chiar asa. AI-ul e aproape bun cand vine vorba de lucruri exacte, bine delimitate. Acesta insa nu poate face toata munca pe care o face un QA. E greu sa interpretezi toate cerintele clientului (venite prin mai multe medii), sa planifici testarea tinand cont de prioritati, sa executi testele, sa scrii bug reports, sa mentii comunicara cu echipa etc. Nu suntem inca in acel punct (nici nu stiu daca vom ajunge acolo prea repede).

Daca presupunem ca vom ajunge in acel punct in care AI poate inlocui complet un QA, mai e nevoie de niste timp in care omul sa supravegheze tehnologia. Nu poti sa ai incredere 100% in AI din primul moment, deci va fi in continuare nevoie de testeri pregatiti foarte bine care sa confirme si sa ajusteze daca e nevoie actiunile AI.

Mergand si mai departe, daca o sa ajungem in punctul in care putem sa avem 100% incredere intr-un AI care va prelua jobul unui QA acest lucru nu se va intampla peste tot si peste noapte. Nu toate companiile vor face aceasta trecere imediat.

Analizand toate aceste lucruri ne puteam da seama ca jobul de QA va ramane relevant cel putin inca 5-10 ani sau poate ca AI-ul nu va inlocui niciodata toti IT-istii.

Concedierile din IT

Conform postarilor de pe reddit, a datelor de pe layoffs.fyi dar si a joburilor disponibile pe Linkedin stam mai bine decat acum 1 an. Piata joburilor IT nu s-a revenit complet si inca nu stim daca mai urmeaza o cadere economica dar datele curente arata bine. Chiar daca ar mai veni un val mare de concedieri sau o criza financiara lucrurile vor reveni la normal pe termen mediu. Tehnologia si industria IT nu are cum sa dispara acum cand este nevoie de ea tot mai mult in dezvoltarea AI si blockchain.

Viitorul IT-ului

Trebuie sa te gandesti ca IT-ul sta la baza AI-ului. Tehnologia se va extinde in toate domeniile (contabilitate, turism, agricultura etc.) si e nevoie de IT-isti pentru a face acest lucru. Prin urmare, daca lucrezi intr-un domeniu care poate fi inlocuit usor de AI, poti face tranzitia spre IT pentru ca ai un avantaj major: know-how din acel domeniu. Un fost contabil poate contribui mult mai bine la construirea unei tehnologii de contabilitate care foloseste AI decat un absolvent de informatica.

In plus gandeste-te cum vrei sa iti petreci urmatorii 5-10-20 de ani? Avand un job platit cu salariul mediu si facandu-ti griji despre AI sau lucrand in IT cu un salariu mai bun si colaborand cu AI-ul?

Care e concluzia?

Eu spun ca DA, merita in 2024 sa inveti Testare Software. Nu va fi usor sa te angajezi fara experienta dar daca vei avea ce este necesar (un CV clean, portofoliu, multa practica si cunostinte teoretice) cu siguranta vei reusi.

Pregateste-te incepand de azi:

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post