Postman, un excelent tool pentru testare API

Postman este un tool folosit de catre echipele de development pentru testare API. Acesta este folosit atat de catre front-end developeri, back-end developeri cat si de catre software testeri (toti acestia avand nevoie la un moment dat in procesul de dezvoltare a aplicatiei web de confirmarea faptului ca endpoint-urile apelate cu ajutorul requesturilor HTTP functioneaza). Cu Postman poti efectua requesturi HTTP catre un anumit API si sa vizualizezi raspunsul primit. Acesta nu acopera toate metodele HTTP, dar le acopera pe cele mai folosite (GET, POST, PUT, PATCH, DELETE), astfel este destul de util pentru a efectua cu el testare API.

Disponibilitate

Postman este un tool sub forma de aplicatie desktop (atat pentru Windows cat si pentru Mac OS) care se poate descarca gratuit de pe site-ul oficial. Varianta Postman Desktop (una cu destul de multe functionalitati ce-i drept), poate fi inlocuita de o versiune de Postman Chrome la nevoie, care este defapt o extensie a browser-ului Google Chrome, aceasta versiune avand mai putine functionalitati si fiind astazi depreciata. Recomandarea celor de la Postman este sa se utilizeze pe cat posibil versiunea desktop, pentru o testare API mai eficienta. Aceasta din urma venind cu foarte multe functionalitati utile procesului de testare, care nu se regasesc si in versiunea de tip extensie de browser.

Cum functioneaza?

Procesul e unul destul de simplu si nu implica scriere de cod. Pentru a testa un endpoint cu Postman, trebuie sa selectezi metoda HTTP si sa introduci respectivul endpoint (cu sau fara parametri in functie de utilitatea lui), iar in functie de metoda HTTP aleasa, sa introduci sau nu alte informatii (cum ar fi entitati intregi, token pentru autorizare, alte headers, etc) aceste informatii sunt setate in sectiunile headers sau body, in diverse forme (CSV, JSON, Text, etc). Ulterior apasarii butonului de “Send”, Postman o sa furnizeze un rezultat, raportat la informatiile introduse de utilizator si corectitudinea lor. Pentru un request HTTP corect scris si care functioneaza in API, statusul requestului va fi 20N (unde N poate fi orice cifra intre 0 si 8 in functie de tipul de raspuns), daca informatiile introduse in Postman sunt gresite, statusul va fi 4NN (unde NN poate fi orice intre 00 si 51), iar daca API-ul are probleme, statusul va fi 5NN (unde NN poate fi orice intre 00 si 11). Dupa cum se observa stats-urile sunt preluate din standardul HTTP.

Probleme

Desi este un tool extrem de util, bine gandit si foarte versatil, uneori intampina probleme de instabilitate, acesta nefiind un produs conceput sa functioneze date doar de la un anumit API, cu anumite particularitati bine definite, odata cu polivalenta lui, vin si micile erori pe care uneori utilizatorii nu le pot evita din cauza diverselor scenarii de testare API (spre exemplu testarea unui endpoint care furnizeaza un numar foarte mare de inregistrari dintr-o baza de date).

Colectii de requesturi HTTP

Pentru a creste eficienta in procesul de testare API, Postman permite utilizatorului sa creeze colectii de requesturi HTTP, pe care acesta le salveaza si ulterior le poate refolosi. Un alt lucru extrem de util, este faptul ca o colectie poate fi trimisa mai multor utilizatori, astfel nu e nevoie ca fiecare membru din echipa sa-si creeze propriile colectii.

Concluzie

Postman este un excelent tool pentru testare API, datorita flexibilitatii sale si a usurintei de instalare si utilizare, de asemenea faptul ca nu necesita scriere de cod, este o foarte buna optiune si pentru testerii software, dar de asemenea extrem de util pentru back-end developerii care vor sa-si testeze munca intr-un mediu prietenos. Nu in ultimul rand, front-end developerii pot testa API-urile inainte cu Postman pentru a stii cu exactitate cum trebuie sa arate payload-ul pe care il trimit spre un API si cum va arata raspunsul venit de la API.

Edward Vlad

Related post