Sanatatea mintala in IT

Din pacate in Romania nu prea se discuta despre sanatatea mintala. Companiile de IT nu par sa ia in serios aceste probleme si angajatii sunt pe cont propriu.

Mai jos voi incerca sa explic pe scurt care sunt cele mai intalnite probleme de sanatate mintala din IT.

  • Anxietatea – este o teama/frica legata de lucrurile care se pot intampla in viata cuiva. Frica de a nu ramane fara job, frica de a nu mai putea plati ratele etc.
  • Depresia – este un sentiment profund de tristete/pesimism care taie pofta de viata si de orice activitate. Practic, o persoana cu depresie vrea doar sa stea in pat, in liniste si singura.
  • Burnout – este o oboseala profesionala excesiva care merge mai mult pe partea psihica nu fizica. Persoanele care sufera de burnout isi pierd motivatia de a face orice si au nevoie de o pauza de deconectare lunga.
  • Sindromul impostorului – este incapacitatea unei persoane de a acceptarealizarile profesionale dar si teama ca in viitor va fi descoperit ca fiind un impostor care nu se pricepe la ceea ce trebuie sa faca la job.
  • Deficitul de atentie – o persoana care sufera de ADHD vrea sa se concentreze pe anumite lucruri (unele taskuri de la job) dar nu reuseste fiind atras foarte usor in alte activitati.

Dupa o scurta documentare si analiza, poti observa ca aceste probleme se leaga intre ele si pot genera niste situatii complexe care sunt greu de rezolvat. Daca ai deficit de atentie, nu reusesti sa fii prea productiv, asta te va face sa te gandesti ca nu esti prea bun in ceea ce faci (sindromul impostorului) si ca poti oricand sa fii descoperit si dat afara (anxietate).

Solutii

Exista o multime de solutii pentru aceste probleme dar e nevoie sa descoperi care este potrivita pentru tine. Totul poate sa porneasca de la un psiholog care poate sa identifice problemele pe care le ai. Pe langa asta, poti sa incerci sa fii o persoana cat mai activa (sport, munca etc), sa mananci sanatos, sa incerci meditatia (sunt aplicatii de menditatie ghidata), sa tii un jurnal si sa discuti despre problemele acestea cu cineva apropiat.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post