Simulare interviu Software Tester – QA

Simularea unui interviu pentru pozitia de Software Tester – QA este esentiala mai ales in cazul incepatorilor care nu au trecut prin acest proces. Nepregatirea acestui pas poate anula pregatirea tehnica avuta pana in acel moment. Chiar daca ai facut 1-2-3 cursuri si ai toate skillurile tehnice necesare, e posibil sa nu fii angajat nici dupa ce trimiti 100 de CV-uri la companiile de software. De ce? Pentru ca nu te-ai prezentat intr-un mod in care sa le atragi atentia.

Gandeste-te ca in medie, un recruter se uita peste un CV intre 6-8 secunde. Acesta primeste pentru o pozitie 100-200 de CV-uri si compania poate avea mai multe asemenea pozitii deschise. Prin urmare, daca din CV-ul tau si din modul in care te preziniti nu reusesti sa convingi rapid ca esti omul potrivit… esti respins sau nu mai primesti niciun raspuns.

Cum sa te pregatesti pentru simularea interviului QA?

  • Te pregatesti folosind ghidul meu de interviuri IT (apoi poti sa ma contactezi pentru a te programa la o simulare)
  • Recapitulezi lucrurile importante din cursul de Testare Software (ce este Agile, cum se scrie un test case / bug report, ce este API, care este ciclul de viata al unui bug etc)
  • Te asiguri ca microfonul, castile, camera web si conexiunea la Internet functioneaza perfect (asta cu o ora inainte ca sa poti rezolva problemele care pot sa apara)
  • Te asiguri ca esti online si in apelul video la ora exacta (nu intarzia!)

Cum functioneaza simularea interviului QA?

Simularea unui interviu pentru pozitia de Software Tester – QA are mai multe componente. Orice interviu IT este bazat pe mai multe discutii in care angajatorul te va cunoaste. Discutiile initiale (care au loc cu un recruter sau o persoana de la HR in mod normal) si intrebarile merg in zona personala / psihologica. In aceasta etapa sunt intrebari legate despre educatia si cariera ta, despre limbile straine pe care le cunostin si uneori pot sa apara teste de inteligenta sau personalitate.

Urmatorul pas consta in discutia tehnica. Aici iti sunt testate cunostintele “hard” din domeniu. Practic se compara skillurile si experienta ta cu necesitatile companiei si ale proiectului. Daca ai tot ce se cere pentru a lucra in acea companie totul e perfect. Chiar daca nu ai toate cunostintele necesare dar arati ca poti invata, poti trece de aceasta etapa.

Spre final urmeaza discutiile administrative unde se pune la punct salariul, beneficiile, programul, modul de lucru si necesitatile tale pentru a-ti face jobul in conditii bune.

Sfaturi pentru interviu

  • Fii relaxat – interviul e o discutie amicala intre 2-3 persoane. Daca nu o sa stii sa raspunzi la unele intrebari nu se intampla nimic. In plus, atunci cand esti relaxat si discutia merge mai usor.
  • Nu vorbi prea mult – incearca sa nu extinzi prea mult raspunsurile pe care le dai pentru ca sunt sanse sa spui lucruri pe care nu ar trebui sa le spui. Raspunde la obiect si daca o sa fie nevoie vei avea si intrebari de follow-up.
  • Nu gesticula prea mult – din nou, fii relaxat.
  • Mizeaza pe ce stii – adica pune-ti in valoarea skillurile si cunostintele pe care le ai. Nu discuta prea mult despre ce nu sti. Condu discutia spre avantajele tale.
  • Apa, hartie si creion – asta ar trebui sa ai langa tine in timpul unui interviu (fie ca e online sau on-site). Apa te ajuta sa te rehidratezi daca esti stresat si transpiri dar e si o metoda buna de a face o pauza de gandire. Nu stii exact ce sa raspunzi la o intrebare? Ia o gura de apa si mai castigi 3-5 secunde. Hartia si creionul/pixul sunt indispensabile. Ai nevoie mereu de ele sa iti notezi unele idei, informatii sau sa schitezi solutii.

Dupa interviu

La finalul interviului ar trebui sa fii anuntat in cat timp o sa primesti un raspuns. De multe ori termenele date se depasesc pentru ca apar situatii neprevazute. Totusi e nevoie sa faci follow-up la 7-10 zile dupa expirarea termenului dat de posibilul angajator.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post