Terminologia specifica in IT

In IT exista o anumita terminologie specifica. Mai jos este o lista cu o parte din cuvintele tehnice pe care ar trebui sa le stie un IT-ist. 

Acceptance Criteria – O serie de conditii care trebuie indepinite pentru ca un feature sa fie gata pentru release.

Bug – Problema dintr-o aplicatie care afecteaza userul.

Defect – Problema care nu corespunde cu Acceptance Criteria.

Edge case bug – Este un bug care apare rar si in anumite conditii exacte. De exemplu aplicatia se inchide automat daca userul are in nume literele “or” in exact aceasta ordine si apasa de 2 ori consecutiv pe butonul de logout.

Hot Fix – O bucatica de cod ce repara un bug important si trebuie lansata live cat mai repede (inaintea unei lansari planificate deja).

Feature – Reprezinta o functionalitate din aplicatie.

Interfata – partea unui soft cu care userul poate interactiona, partea vizibila.

Wireframe – Schita simplificata a unei interfete. Aceasta de obicei e alb-negru si este realizata din forme geometrice simple.

Mockup – Nivelul urmator al unei schite dupa wireframe. Un mockup ar trebui sa prezinte interfata finala cu toate detaliile si culorile.

Release – Distribuirea unui soft, lansarea sa catre un anumit mediu sau grup de utilizatori.  

Implementare – realizarea tehnica asa cum e specificat in cerinte/documentatie (crearea unei functionalitati de exemplu).

Deprecated – Invechit, scos din uz. Se refera la un feature, la o bucata de cod, la o functie etc. 

Blocker – Reprezinta un bug critic ce opreste practic lansarea produsului.

Form – reprezinta o colectie de componente cu care interactioneaza userul; aceste componente pot sa fie butoane, campuri de text, dropdowns, toggles etc.

Click vs Tap vs Press – click-ul este o actiune facut cu mouse-ul, tap-ul este actiunea facuta cu degetul pe un ecran tactil si press este actiunea prin care un buton este comprimat (poate sa fie digital sau fizic).  

Validare – Verificare a unei functionalitati/bug pentru a vedea daca ce s-a implementat corespunde cu cerintele.

Responsive web design – procesul de adaptare a interfetei unei aplicatii web pentru mai multe dimensiuni de ecrane.

On Call – Proces prin care un angajat este disponibil/pregatit sa lucreze daca e nevoie. E asemanator cu garda la medici.

Run / A rula – A executa un program / bucata de cod etc.

Remote – Intr-o alta locatie decat locatia curenta. O aplicatie poate sa fie utilizata remote, adica ea este instalata pe un alt computer la care noi ne conectam de pe computerul nostru si o rulam.

Server Side – Corespunde cu back-end. Este partea unei aplicatii ce ruleaza pe un server, remote.

Client Side – Corespunde cu front-end. Este partea unei aplicatii ce ruleaza pe client, pe computerul tau (ex. un browser)

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post