Care e varsta maxima la care te poti angaja in IT (daca nu ai experienta)

Cu siguranta ai auzit atat pe canalul meu de Youtube cat si pe alte canale sau bloguri ca poti sa incepi sa inveti programare sau testare software la orice varsta. Toata lumea e de acord cu acest lucru. Totusi mai e o intrebare importanta aici: pana la ce varsta as putea sa ma angajez in IT daca nu am experienta? In general dupa varsta de 30-35 de ani e mai greu sa te angajezi in IT daca nu ai experienta. Nu e o regula universala dar sansele iti scad foarte mult. Hai sa vedem in continuare de ce companiile de IT nu prea angajeaza incepatori (juniori) de 35-40+ de ani.

Inveti mai greu

Foarte multi neurologi au cazut de acord ca dupa varsta de 25-27 de ani scade plasticitatea creierului (toate functiile biologice si chimice prin care creierul organizeaza informatia). Dupa aceasta varsta creierul e dezvoltat complet si incepe sa aiba o “rigiditate” care face mai greu invatatul de lucruri noi. Daca ai peste 30 de ani, cu siguranta ai observat ca invatai mai usor/rapid in liceu sau facultate decat acum. Limitele acestea fizice pot afecta deciziile companiilor IT. De ce sa angajeze un incepator de 40 de ani care poate invata un framework nou in 4-5 luni cand pot angaja un student care invata totul in 2 luni?

Mentalitatea si experienta de viata

Dupa varsta de 30-35 de ani ai niste experienta de viata. Ai vazut lucruri, ai trecut prin provocari si stii la ce sa te astepti in unele situatii. Nu mai accepti lucruri usor, spui cand ti se pare ca ceva nu merge bine si ai o parere in general. Ei bine acest lucru nu e cautat de companiile IT. Cei mai buni angajati sunt cei care executa foarte bine nu cei care pun intrebari sau pun la indoiala deciziile luate de sefi. Deci de ce sa iti complici viata cu un junior de 35+ ani?

Banii mai putini

La 35-40 de ani ai probabil 10-15 ani de experienta intr-un domeniu. Ai invatat multe lucruri, ai facut multe lucruri si probabil ai ajuns la un salariu bun. Poate castigi deja 6-7-8000 de lei, poate lucrezi in vanzari si ai si niste comisioane la sfarsit de luna sau bonusuri de performanta. Daca iti doresti sa faci o schimbare in cariera si vrei sa mergi spre IT, cu siguranta nu o sa poti sa iti pastrezi salariul actual. Salariile in IT pentru incepatori sunt in jurul valorilor de 3000-5000 lei net. Majoritatea oamenilor de 35-40 de ani nu ar accepta o scadere de 30-50% din salariu pentru urmatorii 2-3 ani poate. Nici companiile nu vor oferi 6000 lei unui junior de 40 de ani cand pot sa ofere 3500 lei unui junior de 25 de ani.

Interactiunea cu tinerii

In foarte multe companii varsta medie a angajatilor e pe la 27-32 de ani. Asta inseamna ca tu la 35-40 de ani o sa lucrezi cu foarte multi oameni mai tineri decat tine. O sa ai sefi cu 10-15 ani mai tineri decat tine. Multi nu concep asa ceva si nu se pot adapta la o asemenea ierarhie. De asemenea, mentalitatea tinerilor nascuti in anii 2000+ e extrem de diferita fata de a celor nascuti in anii 70-80. Nu au aceleasi valori si nu au experimentat aceleasi lucruri. E posibil sa nu aiba multe subiecte in comun. Tocmai din acest motiv companiile IT vor ca echipa sa fie compusa din oameni care “sunt pe aceasi lungime de unde”.

Prioritatile din viata

La 25 de ani poti sa lucrezi fara prea mari probleme chiar si 7-10-14 zile legate. Poti sa stai peste program si apoi sa mergi cu prietenii la o bere desi a doua zi e miercuri. Cand ai 35-40+ ani ai alte prioritati. Nu vrei sa stai peste program si daca ai un copil mic in orice moment ai putea sa abandonezi proiectul pentru a-ti lua un concediu de ingrijire a copilului care tocmai a racit pentru a 451265 oara iarna aceasta. La 35-40+ de ani nu traiesti pentru munca si asta nu e chiar ok pentru companii.

Concluzii

Cu toate ca e greu sa te angajezi in IT ca junior la 35-40+ de ani sa stii ca se poate. Atentie, nu e usor. De-a lungul ultimilor ani in care am facut pregatire in privat cu zeci de persoane care au dorit sa iti schimbe cariera, am avut cateva persoane de peste 35 de ani care s-au angajat ca juniori in companii IT sau care au devenit contractori (freelanceri). Pentru a putea reusi la 35+ e nevoie de extrem de multa munca. La aceasta varsta sunt destule lucruri care te trag in jos deci va trebui sa fii cu mult peste toti ceilalti competitori cand vine vorba de un job.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post