Salariile din IT in 2024

Devenind ceea ce poate fi numita o ”traditie”, la inceputul anului calendaristic este momentul sa discutam aici pe blog despre salariile din IT din Romania, cum au evoluat acestea fata de anul precedent (2023), care e contextul economic si ce alte lucruri pot influenta evolutia veniturilor salariale din domeniul tehnologiei informatiei, urmand sa vedem si niste intervale orientative.

Contextul economic general

Anul 2023 a fost in general un an dificil pentru economia globala, si implicit pentru sectorul IT. In ciuda perceptiilor generale, chiar daca in IT ”se castiga bine pentru ca se invart multi bani”, aceasta industrie nu poate sa functioneze daca restul economiei o duce greu.

Astfel, a fost un an in care au fost multe miscari de trupe la nivelul marilor corporatii, fiind concediati mii de oameni de la Google, Amazon sau Apple, si au existat mai putine job-uri pentru nivelul entry level/ internship. In paralel, au existat locuri noi de munca postate si multi oameni s-au reangajat, insa imaginea de ansamblu nu a fost una doar pozitiva, in care doar se cauta cu disperare noi oameni si atat cu giga-salarii.

Inteligenta artificiala este un domeniu inca relativ proaspat in piata de IT, multe firme dezvoltand proiecte si solutii care sa includa AI, dar acesta este inca la inceput, fiind promovata extrem de intens. Cu toate acestea, este departe de punctul in care sa ”distruga job-urile” din IT sau din alte domenii, in special cele creative.

Trecand usor de la situatia globala spre tara noastra, un factor problematic in continuare in Romania a fost reprezentat de inflatie. Aflata inca la un nivel mare la inceputul lui 2023 (15%), aceasta a intrat conform Institutului National de Statistica pe un trend usor descendent incepand cu jumatatea anului trecut, si incheind in decembrie cu o rata de 6,6%.

Inflatia a ramas o problema generala si in 2023.

Chiar si asa, inca se afla la un nivel ridicat din punct de vedere al politicilor monetare (tinta ideala find undeva la 2-3%), si erodeaza in continuare valoarea reala a salariilor, implicit si puterea de cumparare a oamenilor.

Pe langa inflatie, a existat si un factor politic legislativ care a influentat direct rata salariilor din IT-ul romanesc, si anume limitarea scutirii de impozit pe venit pentru salariile IT-stilor care depasesc 10.000 lei brut. Mai precis, Statul Roman intervine cu un impozit de 10% pe acea parte din salariul de baza care depaseste nivelul de 10.000 lei brut. Astfel, daca un programator are salariul 15.000 lei brut, cei 5000 lei diferenta sunt impozitati suplimentar cu 10%.

Aceasta masura legislativa adoptata pentru a acoperi golurile din bugetul de stat create tot de catre politicienii aflati la guvernare a afectat direct salariile din IT, deoarece nu toate companiile au anuntat (public, cel putin) ca vor compensa aceasta scadere pentru angajatii lor.

In mod compensatoriu, Guvernul a venit cu o contra-masura care serveste mai degraba drept un ”mar otravit”, si anume exonerarea de la plata a contributiei pentru Pilonul 2 de pensii (fondul obligatoriu privat) pentru IT-isti. Astfel, cine dorea, putea sa opteze sa nu mai vireze acei 3,75% (4,75% de la 1 ianuarie 2024) pentru Pilonul 2 si sa incaseze direct banii.

Desi masura vine sa indulceasca pastila amara a impozitarii partiale a salariilor, pe termen lung poate ascunde multe capcane, deoarece afecteaza veniturile pe care IT-istii le vor avea cand vor iesi la pensie de drept.

Se poate constata deci ca la nivel global dar si national contextul economic a fost unul turbulent, cu multe surprize si masuri legislative care au afectat mai degraba negativ nivelul salariilor din sectorul IT.

Salariul mediu net din IT in Romania conforma INS

Conform Institutului National de Statistica, cele mai recente date aferente lunii noiembrie 2023 (publicate in ianuarie 2024) ne arata ca in ciuda contextului dificil, salariul mediu net din IT a ramas cel mai mare din economia privata a Romaniei, si anume 10.935 lei. Cifra este una impresionanta, insa si aici sunt cateva observatii care reies daca largim putin contextul economic din 2023.

In luna iulie 2023, salariul mediu net din IT era si atunci cel mai mare din economie (acest fapt fiind o constanta de multi ani), si avea nivelul de 10.584 lei. Trei luni mai tarziu, in octombrie 2023 (ultima luna inainte de impozitare), salariul mediu net era 11.127 lei, deci crescuse cu aproximativ 5%. Insa in noiembrie 2023, observam o scadere usoara la 10.935 lei (scadere de ~ 2%). Acest lucru poate fi pus pe seama masurii de impozitare a salariilor din IT, unde predominanta o au cele de peste 10.000 lei brut.

Desigur, acestea sunt niste medii salariale super generale, valabile pentru Romania ca intreg. Salariile din IT sunt extrem de diferite si pot sa varieze in functie de mai multi factori precum orasul in care te afli, tehnologiile cu care lucrezi, job-ul specific, nivelul de senioritate, marimea companiei pentru care lucrezi (corporatie multinationala / startup), sau forma juridica de lucru (contract individual de munca / PFA / SRL etc.).

Care sunt salariile din IT in Romania in 2024?

In continuare trecem sa vedem pentru principalele pozitii din IT cam care sunt intervalele salariale la inceputul lui 2024. Asa cum am zis anterior, acestea sunt pur orientative, niste medii rezultate in urma consultarii mai multor site-uri de specialitate care analizeaza piata salariilor din Romania.

Nu inseamna ca pentru o anumita pozitie nu poti avea un venit mai mare sau mai mic, totul depinde de factorii enumerati anterior si de negocierea individuala. Sa incepem deci.

Game tester

In mod constant si traditional, pozitia de Game tester este cea mai slab platita din IT, fiind un job prin excelenta entry level, ce nu necesita prea multe pretentii de la candidati.

Nivelul salarial porneste de la salariul minim pe economie, deci de la putin peste 2000 lei (net) si ajunge in cele mai bun cazuri pe la 3500-4000 lei.

Software tester (Manual / Automation QA)

Spre deosebire de game tester, pozitia de software tester QA este una mult mai bine remunerata, asta si datorita faptului ca necesita mai multe skill-uri si cunostinte pentru inceput. Un QA manual porneste undeva de la valoarea aproximativa de 4000 lei si poate creste odata cu experienta sau skill-urile de automatizare. Un QA care are senioritate mare si stie automation poate ajunge si la sume de 12.000-14.000 lei.

Front-end developer

Un job extrem de popular ca si cel de QA a ramas si cel de Front-end developer, ca urmare a faptului ca mai toate aplicatiile au nevoie de interfete accesibile publicului ca sa fie utilizate, interfete ce sunt construite adesea cu HTML, CSS si JavaScript, “Sfanta Treime” a web development-ului.

Un Front-end developer junior porneste de undeva de la 4500-6000 lei si poate urca destul de mult in functie de experienta si tehnologiile folosite (librarii, framework-uri etc.), pana la praguri de 14.000-16.000 lei net.

Back-end developer

Aceasta pozitie este cautata in special cu limbajele dedicate pentru zona de back-end, precum Java, Python, C#, PHP sau Go. Salariile orientative se invart si ele undeva la 5000-6000 lei pentru un incepator si pot sa ajunga pana la 15.000 lei net (plus/ minus).

UI/UX designer

Acest job este ceva mai rar intalnit, unele echipe nu au UI/ UX designeri proprii si contracteaza serviciile unora, motiv pentru care foarte multi din aceasta sfera lucreaza cu SRL sau PFA si nu neaparat cu CIM, factor ce poate influenta nivelul veniturilor. Veniturile pornesc de pe la 3500-4000 lei si pot sa ajunga pentru cei cu multa experienta si la 12.000-13.000 lei.

Mobile developer

Un alt job unde diversitatea tehnologiilor folosite este extrem de mare si implicit exista diverse oferte din piata este cel de programator pentru aplicatiile de mobile (Android/ IOS). Si in acest caz salariile sunt destul de bune, pornind de pe la 5000-6000 lei si ajungand pana pe la 15.000-17.000 lei net.

HR

Zona job-urilor de HR este si ea destul de variata, contand extrem de mult ce atributii are respectivul recrutor, si daca activeaza pentru o firma de IT sau din alt domeniu. Salariile pot incepe de pe la 3500 lei si pot ajunge pana pe la 7500-8500 lei in medie.

Project Manager / Product Owner

In sfera job-urilor de management optiunile salariale sunt si ele extrem de diversificate, depinzand din nou de mai multi factori: ce fel de proiect sau produs conduci, marimea companiei, clientii pe care ii ai in raspundere etc. Un manager de proiect/ de produs poate sa porneasca cu salariul de pe la 5500-6000 lei si poate sa ajunga pana pe la 17.000-18.000 lei.

SysAdmin

Un SysAdmin (administrator de sistem) porneste ceva mai de jos cu salariile in zona de intrare in IT (entry level / junior), aici intervalul orientativ fiind de 3000-3500 lei, insa pe masura ce avanseaza in timp cu experienta si cunostintele, poate ajunge la ~10.000 lei.

DevOps engineer

Inginerii DevOps sunt mai rari, dar totusi extrem de cautati pentru ca necesita o plaja mai larga de skill-uri si cunostinte din diverse arii (programare, retelistica, sisteme de retea etc.). Salariile pentru un junior se situeaza undeva pe la 4500-6500 lei (deoarece sunt relativ putine persoane care debuteaza direct ca DevOps, de regula fac tranzitia de la o alta specializare) si pot sa ajunga pentru seniori pana pe la 17.500-19.000 lei.

Machine Learning engineer

Aria de Machine Learning este mult mai de nisa in piata de IT din Romania si semnificativ mai rar intalnita decat alte pozitii mai generaliste.

Un Machine Learning engineer porneste cu salariul ca junior de pe la 4500-5500 lei si poate sa ajunga ca senior pana pe la 15.000-18.000 lei.

Internship-urile

In ceea ce priveste programele de internship in IT, situatia lor este destul de diferita de la un oras la altul, de la o companie la alta si raportat la numarul de ore lucrate (4/ 6/ 8 ore). Nivelurile salariale cele mai de jos pentru internship-uri pornesc de pe la 1500-2500 lei si pot sa mearga si pana la 3500-4500 lei.

 Cu toate ca avem o lege a Internship-ului (legea nr. 176/ 2018) care prevede o compensare minima a muncii de cel putin 50% din salariu minim brut pe tara, mai exista cazuri (destul de putine) unde nu se plateste. Printre cele mai frecvente internship-uri se numare cele cu program part-time (6 ore) care se desfasoara in timpul anului universitar sau chiar full-time, in timpul vacantei de vara, pe durate de 1,5 – 3 luni, cu salarii de 2500-3000 lei, intr-o medie extrem de generala.

Concluzii

In incheiere, se poate observa ca situatia salariilor din IT in Romania este destul de variata la inceputul anului 2024. Acestea au fost si sunt influentate de factorii economici (inflatie) dar si de masurile legislative interne (impozitarea partiala).

Desigur, acestea nu au fost decat niste intervale extrem de generale, pur orientative pentru a ne face o idee cam pe unde ne incadram. Criteriile care decid un salariu sunt foarte multe si relative de la caz la caz, precum orasul, tehnologiile, compania, proiect sau experienta dobandita.

Surse

Date generale si detalii despre intervalele salariale din IT (si nu numai) din Romania se pot gasi pe site-urile de specialitate precum Undelucram.ro, Glassdoor, Paylab sau pe forumul general Reddit r/programare.

Salariul mediu net in IT din Romania conform INSSE pentru lunile iulie, octombrie si noiembrie 2023.

Inflatia din Romania in ianuarie, respectiv decembrie 2023.

Despre cum a evoluat piata de IT din Romania, detalii sunt aici si aici.

Legea internship-ului nr. 176/ 2018.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *