Cati bani se invart in IT-ul Clujean (I)

Salut, ma numesc Radu si sunt IT-ist in Cluj-Napoca numit si Silicon Valley de Romania sau chiar Silicon Valley-ul Europei de Est. Bineinteles acest nume este exagerat dar cu toate acestea Clujul si Romania se bazeaza din punct de vedere economic foarte mult pe IT. Hai sa vedem in continuare care sunt cifrele din IT-ul Clujean…

Inceputul IT-ului Clujean coincide cu venirea la putere a CDR-ului, partid de dreapta care ofera mediului de afaceri o mai mare deschidere spre occident si o politica orientata spre business. Primele companii care iau nastere atunci in Cluj sunt:

  • Alpha Global Solutions infiintata in 1997 care a fost cumparata de un consortiu britanic in 2006 si poarta acum numele Endava
  • Arobs Transilvania si Softvision in 1998,
  • In 1999 ia nastere ISDC care este cumparata in 2016 de Endava

Cati angajati exista in IT-ul Clujean?

In prezent, din datele ANAF rezulta ca in Cluj avem peste 13.800 de anagajati in domeniul IT dar cifrele in realitate sunt mai mari datorita freelancerilor. Facand un scurt calcul aproximativ 5% din popularia orasului lucreaza in acesta industie. Desi procentul nu este asa mare, IT-istii au schimbat extrem de mult oasul, oferind posibilitatea multor afaceri sa se dezvolte avand ca target oamenii bine platiti din programare.

In centru, pe strada Eroilor se afla cafeneaua Olivo. E una dintre cele mai bune din oras. Aici si in celelalte 5 cafenele aflate pe o raza de 100m in jurul sau isi beau cafeaua zilnic o multime de ITisti. Pretul acestei cafele simple este de 8.5 lei dar majoritatea oamenilor lasa 10 lei. Preturile ajung chiar si la 15 lei pentru un latte.

Alte afaceri care targheteaza IT-istii sunt serviciile de curatenie la domiciliu, livrarea de mancare sau livrarea cumparaturilor de la supermarket folosind aplicatii precum aceasta pe care o folosesc si eu adica Bringo.

Numarul total de companii care activeaza in acesta industrie, in Cluj, este de aproximativ 1560 conform datelor ANAF si reprezinta 5.6% din totalul companiilor de IT din Romania. Evolutia lor a fost oarecum constanta. In 2012 numarul acestora a depasit 1000 crescand apoi in fiecare an cu aproximativ 10%.

Care este cifra de afaceri totala a IT-ului Clujean?

Cifra de afaceri anuala pe care o au toate aceste companii este mind-blowing. E vorba de peste 2.6 miliarde de lei sau 565 milioane de euro conform datelor din 2016 dar aplicand cresterea medie anuala de 22% din industrie ajunge sa ne apropiem in 2018 de 4 miliarde de lei avand ca target 1 miliard de euro in 2019. Primul miliard de euro pe care il va produce orasul Cluj intr-un an cu ajutorul a 15.000 de oameni….

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *