Ce editor sa folosesc pentru web development?

Ce este un editor de cod?

Asa cum un mester are bancul lui de lucru, cu uneltele lui specifice … ei bine, editorul de cod este bancul de lucru al unui programator. Ce are asa special un editor de cod dedicat pentru programare fata de un alt program conventional pentru scris text , cum ar fi wordpad, notepad sau microsoft word? Pai pe langa functiile clasice de scriere, stergere, cut, paste, copy etc. ne mai ofera si anumite functii specifice scrierii de cod, cum ar fi indentarea, de exemplu. Mai mult decat atat, pentru un editor de cod, fiecare cuvant nu e doar un grup de litere. Acesta recunoaste variabilele , functiile, conditiile etc. atribuidu-le culori distincte specifice, facand interfata mai prietenoasa pentru programatori, intuitiva, si asta rezulta in productivitate crescuta spre deosebire de cazul in care am lucra intr-un program de scriere text conventional.

Visual studio code

Un editor dezvoltat de microsoft care castiga “fura” tot mai multi utilizatori de la concurenta, de cand a fost lansat(2015). Are si de ce sa fie asa: Este gratuit , are Git support integrat , e cel mai apropiat de notiunea de IDE dintre cele de pe piata, avand debugging si terminal integrat. Functia intelliSense typeahead e un fel de autofill pentru cod. Odata ce te obisnuiesti cu ea , o sa-ti salveze mult timp. VS dispune si de o gramada de packages/extensii si are un sistem de management integrat pentru acestea. Tip: Debugger from chrome e un must!!! La minusuri am putea mentiona ca porneste mai greu , dar nu cred ca asta ar fi o problema extraordinara.

Atom

Un editor dezvoltat de github, avand licenta MIT ( e open source , adica gratuit ). Fiind dezvoltat de acestia, evident ca toate pachetele/extensiile sunt gazduite in github. Integrarea cu github evident ca este impecabila, doar e produsul lor si, la fel ca in VS code , customizarea este un punct forte. Tip : Minimap, navigati mai usor printre instructiunile unui fisier/unei pagini. Tip 2: Autocomplete – un fel de IntelliSense din VS code. La capitolul minusuri, la fel ca in cazul VS code, porneste o idee mai greu si as mai adauga ca acum cativa ani prezenta unele probleme de functionalitate si perfomanta, dar a trecut ceva timp de atunci.

Sublime text

O sa incep cu minusul: E contra cost! In momentul publicarii acesturi articol, ( februarie 2021) costa 80 de dolari si nu ofera trial period. Oare e mult? Oare e putin? Depinde de la caz la caz, DAR intr-o piata in care extista alternative precum Atom si VS code, gratuite( si lista continua : Brackets – de la Adobe , sau Vim), e destul de greu sa justifici acel pret. Sau asa o fi, oare? In momentul de fata sublime este al 3 lea cel mai popular code editor la nivel mondial, dupa cele doua de mai sus . Atu-urile sale ar fi ca este aproape plug and play ( nu necesita prea multa customizare odata instalat ), nesfarsita lista de plugin uri, pentru care exista management integrat, evident. De asemenea, rapiditatea cu care compileaza reprezinta un avantaj, DAR ceea de face diferenta, ceea ce-l face sa fie atat de popular desi e contra cost, o reprezinta aspectul sau lightWeight, sau mai exact interfata simpla, clara, curata, non-aglomerata, care il determina pe developer sa fie mai focusat pe liniile de cod si asta se traduce in… productivitate, si implicit in timp castigat! Cel putin asta este reputatia acestui editor in “cultura populara”.

Tu ce editor de cod folosesti? Scrie-mi in comentarii!

Roberto Caluian

Related post

1 Comment

  • PHPStorm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *