Cum mufam un cablu UTP

Cablurile UTP sau “de Internet” cum sunt cunoscute mai bine au un proces mai complex de mufare decat un cablu coaxial (de TV) sau un cablu electric. Pe langa ordinea firelor care e foarte importanta mai avem nevoie si de niste unelte speciale precum un cleste de sertizare.

De ce ai nevoie

In primul rand ai nevoie de un cablu UTP categoria 5e (util pentru lungimi de maxim 100m si viteze maxime de 1000Mbps) sau categoria 6 (viteze pana la 10 Gigabiti), mufe RJ45 (tot categoria 5e sau 6, la fel ca si cablul), un cutter sau o forfecuta si un cleste de sertizare (nu recomand cel mai ieftine).

Exista mai multe standarde de mufare, dar cel mai folosit este standardul 568B care foloseste urmatoarea ordine a culorilor:

Procesul e simplu si il poti vedea mai bine in video-ul de mai jos. Primul pas e dezizolarea perechilor de fire, taierea firelor la dimensiunea potrivita pentru mufa, aranjarea lor in ordinea prevazuta de standardul 568b (portocaliu-alb, portocaliu, verde-alb, albastru, albastru-alb, verde, maro-alb, maro), inserarea cablurilor in mufa RJ45 si sertizarea lor.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *