Cum sa ascunzi extensia html sau php in browser?

Fie ca e vorba de UX, preferinte sau securitate uneori vrem sa ascundem extensia paginilor noastra din website. De cele mai multe ori un URL fara .html sau .php e mai scurt si arata mai bine atunci cand se face share pe facebook la o pagina. Pe langa asta e bine sa tinem ascunse pe cat posibil informatiile legate de websitul nostru pentru a face viata hackerilor mai grea. 

Cum putem ascunde extensia paginii html sau php in browser? E foarte simplu. Folosind fisierul de configurare .htaccess. In interiorul sau va trebui sa adaugam urmatorul cod:

#Pornim modulul de mod_rewrite
RewriteEngine On
#Un fel de IF care exclude directoarele si include doar fisierele 
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f 
#Creem o regula prin care un "string" va aduce continului paginii "string".html
#NC = no case (adica fara sa conteze daca avem litere mari sau mici)
#L = last (aici se termina aceasta regula)
RewriteRule ^([^.]+)$ $1.html [NC,L]

*Daca vrei sa ascunzi extensia .php modifica in ultimele 2 linii de cod cu “.php” in loc de “.html”.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

3 Comments

  • Nu vrei sa ne arați cum sa facem un site similar ca și al tău pentru ca îmi place foarte mult cum arată

  • Salut Radu! Am o problema in legatura cu htaccess, am tot cautat pe google dar nici nu stiu cum sa ma exprim astfel incat sa gasesc solutia. Am rescris aproape toate link-urile, in htacces, le-am “prescurtat” cu ReWrite, insa daca vreau sa pun un redirect catre alt website, ma redirectioneaza pe site-ul meu, iar la sfarsit adauga “/www.google.ro”.
    Spre exemplu, eu in htacces am asa: RewriteRule ^profile/([0-9]+)-([a-zA-Z0-9_-]+)$ profile.php?page=profile&userid=$1 [L]. Ei bine, daca respectivul user vrea sa-si seteze pe propriul profil un website personal, “www.google.ro” sa zice, atunci cand il accesezi ma redirectioneaza astfel: “www.siteul-meu.ro/profile/www.google.ro”. Nu stiu cum sa remediez aceasta problema, daca ai timp, m-as bucura sa ma indrumi spre o solutie.

  • La redirect adauga http:// in fata, nu doar www. Pt google ar fi asa “https://www.google.ro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *