E tarziu sa ma apuc de IT acum?

O intrebare care apare foarte des este daca are rost sau e tarziu sa ma apuc de IT acum (sau la varsta de 30-40 de ani). Raspunsul scurt e depinde de tine. In principiu la orice varsta poti sa faci o conversie profesionala dar este nevoie sa treci peste niste bariere. Mai jos iti prezint cele mai importante bariere care iti pot sta in calea unei reconversii profesionale spre IT.

Varsta

Odata cu trecerea timpului ne dezobisnuim sa invatam. Practic dupa ce ai terminat liceul sau facultatea, nu prea mai ai rabdare sa stai o perioada lunga de timp sa inveti. Ai nevoie de scurtaturi si vrei ca lucrurile sa se intampla rapid. Nici nu mai ai memoria la fel de buna si ai alte lucruri pe cap dupa 25-30 de ani. In perioada aceasta a vietii apar sotia si copii, necesitatea de a avea un job stabil si bine platit etc. E complicat sa inveti ceva care nou so complex in timp ce te ocupi de familie si job. Cu toate acestea se poate. Organizandu-ti timpul foarte bine, renuntand la berile/fotbalul cu prietenii o perioada si la relaxarea de seara pe canapea cu Netflix si popcorn ai sanse reale de a invata IT. Am nenumarate cazuri de persoane care la 30-40+ de ani au inceput sa invete programare sau testare software si dupa 6-12 luni au reusit sa se angajeze sau sa porneasca ceva pe cont propriu.

Domeniul e intr-un boom

IT-ul e probabil ce mai popular domeniu de cativa ani. Foarte multi oameni vin din alte domenii in IT, apar anual cursuri si companiile angajeaza foarte mult. Vazand asta te poti gandi ca domeniul e saturat. Ei bine, nu este asa. Companiile au in continuare nevoie de angajati noi pentru ca apar tot mai multe oportunitati de business pe partea de digitalizare. In urmatorii ani vom avea nevoie de aplicatii in probabil toate domeniile pornind de la agricultura si transporturi pana la medicina sau educatie. Piata IT nu e saturata, exista cerere pentru oameni noi dar ei trebuie sa fie bine pregatiti.

Ceva accesibil

IT-ul nu e cel mai accesibil domeniu dar exista multe joburi care nu neceista cunostinte de programare sau algoritmi. Jobul de QA este unul popular si accesibil (invata Testare Software). Pe langa acesta avem si joburi mai putin tehnice precum Business Analyst, Scrum Master sau Project Manager. Exista si joburi care merg mai mult in zona de creatie precum UI Designer sau zona de research cu UX Reseacher.

Necesita timp

Timpul e cheia pregatirii pentru un viitor job in IT. Cu cat mai mult timp (si constant) investesti, cu atat vei avea sanse de succes mai mari. Un minim de 2-3 ore pe zi / 4 zile pe saptamana te poate ajuta sa incepi dar in unele perioade de timp este bine sa cresti numarul de ore. Cand vine vorba de un orizont de timp, 6-12 luni de invatare in ritm sustinut ar putea sa iti aduca un job. Exista persoane care dupa doar 3-4 luni de pregatire (pe langa jobul lor din acel moment) au reusit sa se angajeze. Investeste cat mai mult timp si o sa vezi rezultate.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post