Etapele reconversiei profesionale in IT

Deja de mai multi ani fenomenul schimbarii si reorientarii in cariera este destul de prezent in piata muncii din Romania si nu numai, tarile occidentale nefacand exceptie. Reconversia profesionala a devenit o tendinta extrem de clara si de evidenta in tara noastra, manifestata cu predilectie dupa venirea pandemiei de coronavirus in 2020, cand mai multe sectoare economice (de exemplu HoReCa) au fost lovite in plin.

Una dintre optiunile principale de recalificare profesionala a oamenilor a fost si ramane sectorul IT&C. Acesta ramane o optiune foarte populara spre care majoritatea oamenilor care doresc o schimbare tind sa se pregateasca.

De ce aleg oamenii domeniul IT?

Intrebarea aceasta are foarte multe substraturi si poate fi privita din extrem de multe unghiuri. E greu de stabilit o ierarhie a motivelor pentru care oamenii aleg domeniul IT, acestea fiind diferite de la caz la caz. Ca idee generala, se poate face o selectie a cauzelor principale ce determina aceasta reorientare in cariera.

Un prim motiv (care din pacate este singular pentru multe persoane) este salariul mai mare din sectorul tehnologiei. In mod cert, statistica oficiala afirma ca salariul mediu din IT este de departe cel mai mare din economia privata romaneasca. In luna iulie salariul mediu net era de 10.584 lei, insa aceasta cifra a fost afectat de recentele impozitari ale salariilor din IT care depasesc 10.000 lei brut. Chiar si asa, venitul mai mare este un motiv pentru care oamenii se orienteaza spre IT.

Perspectivele profesionale sunt un alt motiv intemeiat pentru care oamenii vin spre acest domeniu, plaja locurilor de munca, a diversitatii acestora si a posibilitatilor de avansare in cariera fiind foarte bune raportat la alte domenii unde e mult mai greu de obtinut un post sau de avansat cu timpul.

Facilitatea de a munci remote, de (aproape) oriunde si pentru orice companie este iarasi un motiv atractiv, deoarece oamenii nu ar mai fi nevoiti sa faca naveta si sa piarda timp pretios in trafic, sa se deplaseze fizic la un birou. Aceasta optiune este extrem de populara intre cei tineri si cei care au familii si doresc sa petreaca mai mult timp cu acestea acasa.

Diversele beneficii precum asigurarile medicale sau de viata sunt si ele unul dintre motivele ce ii fac pe oameni sa se orienteze spre sfera IT-ului, desi aici discutia este una extrem de larga si difera in mod clar de la o companie la alta. Una peste alta, sunt foarte multe motive pentru care oamenii vad atractiv IT-ul si vor sa faca o incercare spre acesta.

Etapele procesului de reconversie profesionala spre IT

Pentru a reusi in ceea ce priveste reconversia de cariera in domeniul IT, este necesara urmarea anumitor pasi. Desigur, nu exista nicio reteta magica sau batuta in cuie, lucrurile putand fi flexibile de la o situatie personala la alta. Insa exista anumiti pasi necesari care te pot ajuta sa cauti si sa gasesti mai usor calea spre o tranzitie de succes. In continuare vom vedea care sunt acesti pasi si de ce sunt ei importanti.

1. Idee initiala

Toate realizarile oamenilor pornesc cu un singur gand, acela de a ne intreba daca putem face lucrul respectiv. De aceea consider ca primul pas daca chiar vrei sa faci o schimbare spre IT este de a te gandi tu singur la acest lucru si nu sa urmezi orbeste sfaturile venite de la alte persoane care iti promit lucruri nerealiste.

Ideea initiala presupune sa ne intrebam daca chiar ne-ar placea cel putin ca idee IT-ul si sfera tehnologiei, daca ne-am vedea lucrand acolo, in cadrul unui job de tip “white collar”. Decizia trebuie sa fie una proprie si asumata, nu una urmata orbeste ca asa au zis altii pe care i-am auzit pe YouTube.

2. Documentarea temeinica si alegerea specializarii

Ne-am hotarat ca vrem sa facem o schimbare asumata de cariera spre IT. Acum urmeaza una dintre cele mai importante provocari, si anume documentarea aprofundata despre ce este domeniul IT. Aici lucrurile trebuie privite cat mai organic, pentru a nu fi nici descurajati, dar nici superficiali in mini-cercetarea noastra.

Aceasta etapa de documentare trebuie sa fie indreptata spre a intelege ce reprezinta IT-ul, cum se lucreaza in aceasta industrie, care sunt competentele de baza (universal valabile in zilele noastre) pe care trebuie sa le avem, si extrem de important, care sunt ramurile si job-urile aferente din acest domeniu.

Una din greselile pe care si eu le-am facut la inceput era sa cred ca IT-ul inseamna 80% programatori, cateva persoane aflate in pozitii de conducere (management) si cam atat, lucru care in mod evident este fals.

Sfera IT este extrem de larga si de diversa ca ocupatii, pliate pe o sumedenie de calitati si atribute profesionale. Exista posibilitatea de a fi programator (daca ai o gandire algoritmica), QA (daca esti analitic si investigativ), designer (pentru cei care au multa creativitate), DevOps, SysAdmin, product owner / project manager si multe alte astfel de pozitii.

Important este in aceasta etapa sa vedem in mare ce presupune fiecare ramura, si abia apoi sa alegem pe ce vrem sa ne specializam, nu sa ne aruncam la primul curs platit de programare pentru ca “acolo e cerere si se castiga triplu”. Mai bine dedicam 3-6 luni pentru o astfel de cercetare personala decat sa pierdem bani si efort dupa cu ceva ce nu ne place. Aici calitatea cheie (ca si in urmatoarele etape dupa cum vom vedea) este rabdarea.

3. Studiul gradual

Am citit si ascultat extrem de multe materiale informative despre industria IT, ne-am hotarat ca am vrea sa studiem pentru a ne reconverti drept programator/ tester/ designer/ IT support etc. Acum ca ne-am ales specializarea care ne-ar tenta cel mai mult, este important sa trecem la treaba si sa studiem pentru aceasta.

Studiul pentru o specializare in IT poate fi destul de greu si de durata

Studiul pentru o anumita ramura din IT trebuie sa fie unul gradual si constant. Cel mai bine este sa ne cunoastem nivelul de cunostinte iar daca nu stapanim bazele calculatoarelor, mai bine o luam de la un nivel cat mai de jos decat sa ne descurajam cu ceva mai avansat. Este aproape imposibil sa stapanim ceva avansat in IT daca cunostintele de baza pe care se bazeaza respectivul lucru sunt subrede.

Daca vrei un punct de plecare spre reconversie in ramura testarii software, aici sunt 2 cursuri foarte bune:

1. Testare software (manual si automata) 
2. Testare automata cu Python si Selenium

Cum am zis si mai sus, mai bine dedicam putin mai mult timp pe o chestiune si sa o intelegem bine decat sa ne grabim. Asta este o alta greseala frecventa, ca vrem sa facem totul repede, incepem cu lucrurile medii-avansate, si intervine descurajarea ca nu avansam suficient de rapid.

De asemenea, studiul trebuie sa fie constant. Ideal ar fi sa nu treaca o saptamana fara sa nu fi invatat/ citit/ exersat ceva nou, pentru a ne mentine proaspat nivelul de motivatie si invatare. E recomandat mai degraba sa dedicam 2-3 ore in fiecare weekend decat sa stam 10 ore intr-o zi si apoi sa nu facem nimic timp de o luna. Cunostintele trebuie fixate, actualizate si puse in practica pentru o invatare temeinica.

Studiul pentru o reconversie in IT poate imbraca mai multe forme: fie ne inscriem la o facultate de profil (dureaza 3-4 ani si poate presupune o taxa mare de platit), curs de reconversie la o scoala privata (3-9 luni, destul de scumpe unele dar mai rapide decat o facultate), sau studiu individual (majoritatea resurselor sunt gratuite, dar poate fi o solutie mai lenta, depinzand de motivatia si stilul fiecaruia).

Oricare ar fi alegerea, studiul nu trebuie sa fie unul superficial, ci cat mai aprofundat, si completat cu cat mai multa practica, pentru ca asta este ceea ce conteaza in definitiv si diferentiaza candidatii.

4. Dezvoltarea portofoliului personal

Urmatorul pas esential care vine in completarea celui precedent legat de studiul general este construirea portofoliului personal de proiecte relevante pentru specializarea aleasa. Acesta este, alaturi de un CV bine structurat de o pagina si un profil de LinkedIn actualizat, cartea de vizita care ne reprezinta abilitatile noastre practice.

Varianta ideala ar fi aici o colectie de cateva proiecte (3-4-5) care sa fie cat mai diverse ca specific, functionalitati si complexitate, si sa demontreze cat mai vizibil cunostintele acumulate. O solutie extrem de apreciata este sa construiesti proiecte care sa rezolve problemele tale personale, repetitive, si sa arati astfel unui potential angajator rezolvarea unei probleme concrete cu o solutie gandita si aplicata in mod personal.

Portofoliul este un atu important, mai ales daca e construit cu pasiune

Portofoliul trebuie deci sa fie unul solid, prezentat intr-o maniera cat mai frumoasa si vizibila, astfel incat sa fie remarcat public de catre cei care cauta sa angajeze.

5. Aplicarea la job-uri

Ultima etapa tranzitorie a procesului de reconversie este de obtinere propriu-zisa a unui loc de munca in domeniu. Cel mai probabil, aceasta este si cea mai grea, deoarece nu exista un orizont de timp cand se poate intampla acest lucru, iar perseverenta si rabdarea sunt cele 2 calitati necesare acuma. Am cunoscut persoane care au reusit in mai putin de 6 luni, altele au avut nevoie de mai mult de 2 ani. Nu exista o data certa, ca la absolvirea liceului.

E important sa aplici constant la job-urile din piata, pe site-urile de profil pentru IT incepand cu Linkedin si nu numai. CV-ul trebuie bine optimizat si personalizat pentru fiecare job in parte, iar proiectele personale trebuie sa fie scoase mult in evidenta, mai ales in lipsa unei experiente relevante pentru domeniul in cauza.

In acest timp este important sa nu stagnam cu invatatul, dimpotriva. Pana primesti primele sanse de interviu, poti lucra foarte bine la proiecte, sa inveti lucruri noi pe care sa le implementezi si sa cresti in valoare din punct de vedere tehnic.

La ce sa fii atent cand vine vorba de o reconversie in IT

Exista unele lucruri la care cred ca trebuie sa fim atenti daca ne dorim sa incepem procesul recalificarii spre IT. Aceste lucruri le-am observat in mai multe ocazii si daca nu suntem foarte atenti, se pot transforma in capcane care sa ne impiedice sa realizam acest obiectiv de cariera.

In primul rand, foarte mare atentie la scolile de IT private si mentoratele care va promit “angajarea 100% dupa 6 luni” sau asemanatoare. Dupa cum scriam si mai sus, nimeni nu poate promite si cu atat mai putin garanta cand si cum o persoana incepatoare in IT se va angaja. Acest proces, pornind de la premisa ca este unul complet liber, depinde de extrem de multi factori. Esenta trebuie sa porneasca de la candidati, cat de bine sunt ei de pregatiti si motivati sa reuseasca.

De asemenea, mare grija la sumele platite pentru anumite cursuri si mentorate, pentru ca unele dintre ele sunt ultra-mega-fantastic de scumpe (vorbim de sume de multe sute sau chiar mii de euro) iar calitatea lor nu se ridica la pretentia sumelor acestea.

Exista riscul de a pierde bani munciti si economisiti cu greu, pe cand acestia pot fi utilizati cu totul altfel, pentru cursuri individuale de pe platforme precum Udemy sau Pluralsight la preturi semnificativ mai mici, cu un continut foarte bun si explicit.

De asemenea, grija foarte mare cu gestionarea timpului. Invatatul si lucratul pentru reconversie trebuie sa aiba un ritm sustinut. Capcana este aceea ca ne putem lua cu altele, sa nu mai dedicam timp lucratului la proiecte sau invatatului, si sa ne trezim ca au trecut cateva luni bune si nu am progresat cu nimic. Desigur, nici sa ne stresam 12 ore pe zi nu trebuie, dar constanta si echilibrul in studiu sunt extrem de importante.

Nu subestimati importanta portofoliului si a proiectelor personale. Chiar daca e o perioada mai grea cu aplicarile, ceea ce diferentiaza candidatii nu sunt diplomele sau cursurile absolvite, ci competentele practice demonstrate prin proiecte. Unii oameni se bazeaza doar pe certificatele de absolvire, dar in esenta acestea sunt si raman doar niste hartii care nu vor deschide niciodata un calculator in locul nostru.

Mai mult, este important sa vedem si lucrurile mai putin placute despre munca in IT, nu doar pe cele pozitive, pentru ca altfel riscam sa ne cream o imagine distorsionata ca asteptari. In IT se pot intalni lucruri precum anxietatea, depresia, burnout, munca suplimentara (peste limite uneori), stresul si oboseala.

Durata si dificultatea reconversiei in IT

Aceste doua elemente, referitoare la cat dureaza pana ajungem efectiv angajati in IT si cat de dificil este acest proces, sunt ambele caracterizate de acelasi cuvant: depinde. Suna foarte atractiv cand o anumita scoala de IT prezinta reteta sa de succes potrivit careia “cu 0 experienta si cunostinte, in maxim 1 an te angajezi in IT”. Suna extrem de bine pentru cei dornici si nerabdatori sa obtina un loc de munca foarte bine platit cu efort minim si extrem de rapid.

Realitatea e cu totul alta. Si anume ca totul depinde doar de candidat, de cat de mult efort depune, cat de multe si de bine a invatat, si de ce face concret pentru a obtine o prima sansa din partea unui angajator. Cum ziceam, nu exista o reteta de succes universal valabila, ci doar cateva ingrediente care pot face diferenta: munca, perseverenta, pasiunea, mentalitatea.

Concluzii

In incheiere, procesul reconversiei spre sectorul IT este unul destul de complex, cu multe variabile, necunoscute si factori implicati. Este important ca decizia inceperii acestui proces sa fie una asumata, documentarea despre ramura aleasa sa fie una cat mai aprofundata, iar studiul sa fie unul consistent.

Exista si riscul a numeroase capcane in care cineva dornic de schimbare poate cadea, de aceea atentia trebuie sa fie maxima. Iar ceea ce face si va face mereu diferenta este pasiunea si motivatia muncii si studiului pentru a putea duce pana la capat acest proces de recalificare in IT, ceea ce nu este usor, dar poate fi o aventura extrem de faina care sa deschida foarte multe perspective noi.

Surse

Detalii generale despre reconversia profesionala in IT pot fi gasite 👉 aici si 👉 aici.

Despre motivele oamenilor pentru care aleg IT-ul

Despre anxietate, depresie si burnout in IT

Sondaj despre dorinta de recalificare profesionala a oamenilor

Mirajul job-ului in IT

O perspectiva despre varsta de angajare in IT

Pe Job in IT poti gasi detalii despre tipuri de job-uri in IT, scoli private si tehnologii folosite.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *