Instrumente de testare pentru aplicatii de PC si mobile

Pe masura ce tehnologia a evoluat treptat de la lucruri simple spre sisteme tot mai avansate, si aplicatiile destinate publicului larg s-au diversificat destul de mult. Unele aplicatii sunt mai simple, altele realizeaza actiuni mai complexe. Din punct de vedere al platformei pe care le putem regasi si folosi, o foarte mare parte dintre aceste aplicatii sunt de Web, adica pot fi folosite intr-un browser.

Insa nu trebuie sa uitam ca platforma Web nu este singura de acest fel. Exista foarte multe aplicatii construite si folosite pe computer (PC) sau pe dispozitive mobile (telefoane, tablete etc.). Aceste aplicatii trebuie desigur si ele testate in cadrul procesului lor de dezvoltare, pentru a preintampina bug-urile existente.

In continuare vom vedea o scurta selectie a unor tool-uri de testare pe PC si mobile. In trecut am vorbit intr-un articol despre instrumente de testare bazate pe tehnologia AI, iar astazi vom completa acest subiect.

Instrumente de testare a aplicatiilor pentru PC

Un mare segment de aplicatii sunt dezvoltate cu scopul de a fi instalate pe o masina de calcul personala, adica pe un PC sau laptop cu Windows, Linux sau MacOS. De aceea, si testarea lor necesita instrumente dedicate acestui scop.

1. AutoIt

Un prim tool extrem de cunoscut si de raspandit din aceasta categorie este AutoIt. Acesta este un instrument care ajuta la scrierea de scripturi generale ce ajuta la automatizarea testarii aplicatiilor de PC cu Windows. AutoIt ajuta foarte mult la testarea ce tine de interfata grafica a produsului nostru software dar si pe partea de functionalitate propriu-zisa.

AutoIt prezinta mai multe avantaje, si anume ca este un instrument gratuit ce poate fi folosit la liber, are o sintaxa care e destul de abrodabila de invatat, se potriveste pentru toate versiunile de Windows, si este construit astfel incat sa evite situatiile lente de runtime.

Pagina principala AutoIt

Pe langa acestea, este un tool predat inclusiv la facultate. La Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea afacerilor din Cluj-Napoca, AutoIt este parte din programa cursului de Testarea produselor soft, de la specializarea de licenta Informatica economica. Astfel, e o oportunitate in plus de a invata un tool de testare util.

2. SikuliX

Un al doilea instrument destul de cunoscut pentru testarea aplicatiilor de PC este SikuliX. Si acesta este un tool gratuit care este pe deasupra si open-source, folosit preponderent pentru automatizarea testarii interfetei (GUI).

Pagina principala SikuliX

SikuliX are avantajul major ca poate fi utilizat pe oricare sistem principal de operare, Windows, Linux sau MacOS, ceea ce il face foarte versatil. Detine inclusiv functionalitati de recunoastere a anumitor detalii (asemanari sau deosebiri) in screenshot-urile aplicatiilor, pentru o eficienta mai mare.

3. Winium

In continuarea selectiei de fata, un alt instrument de testare PC este Winium. Precum si SikuliX, Winium este tot un tool open-source de automatizare a diverselor aplicatii pentru Windows, fiind construit cu ajutorul framework-ului de automatizare Selenium, care la randul sau este extrem de folosit in testare, ceea ce face Winium o optiune destul de solida si robusta pentru verificarea produselor software.

GitHub-ul pentru Winium

Winium poate fi folosit cu orice limbaj de programare compatibil cu protocolul WebDriver, precum Java, C, C#, Python, Javascript, PHP si altele, ceea ce il face extrem de util pentru foarte multi testeri, indiferent de ce limbaj folosesc in proiectele companiei.

4. WinAppDriver

Un al instrument destul de popular si interesant din punct de vedere tehnic este WinAppDriver. Dezvoltarea acestui tool a pornit de la compania Microsoft, dar tot sub forma unui soft open-source, ceea ce asigura de asemenea libertatea lui de folosire in diverse proiecte.

GitHub-ul pentru WinAppDriver

WinAppDriver este, la fel ca Winium, construit pe baza protocolului WinDriver si a framework-ului Selenium, ceea ce il face compatibil cu multe aplicatii si proiecte. Acesta poate automatiza testarea interfetei si a functiilor specifice, nu are un limbaj propriu de scripting ca AutoIt, dar poate fi folosit cu o gama larga de limbaje de programare: Python, Java, C#, Ruby etc.

Instrumente de testare pentru aplicatii mobile

Odata cu aparitia telefoanelor inteligente si a tabletelor de diverse feluri, platforma mobile a devenit una extrem de populara printre oameni, in aproape toate categoriile de varsta, in mediu cotidian sau profesional.

Aplicatiile dezvoltate pentru mobile sunt extrem de numeroase, spre exemplu daca ne gandim numai la jocurile de telefon. Desigur, si aplicatiile pentru mobile trebuie testate in prealabil cu niste tool-uri dedicate.

1. Appium

Din aceasta categorie de instrumente de testare, probabil unul dintre cele mai populare tool-uri (daca nu chiar cel mai folosit) este Appium. Proiectul de dezvoltare al lui Appium a inceput in 2012, sub forma open-source, iar de atunci a fost dezvoltat constant si imbunatatit pentru a fi adaptat noilor tehnologii care stau la baza aplicatiilor mobile.

Pagina principala de la Appium

Tool-ul Appium este folosit pentru automatizarea aplicatiilor mobile dar nu numai, putand fi utilizat si pentru alte tipuri de aplicatii (Web, PC, aplicatii pentru TV si altele), ceea ce constituie un argument pentru popularitatea si versatilitatea sa. Din perspectiva testarii, Appium este folosit atat pentru verificarea detaliilor de UI (interfata, culori, fonturi etc.), dar si pentru testarea functionala a aplicatiilor mobile.

Appium a fost creat si cu scopul de a permite uniformizarea procesului de testare a aplicatiilor si a standardelor, facilitand acest proces prin permiterea folosirii limbajelor de programare cele mai populare: Java, Python, JavaScript, Ruby si altele. Pentru cei pasionati, Appium poate fi un prim tool util de invatat pentru aceasta sfera a testarii automate pe mobile.

2. Kobiton

Un alt instrument des folosit pentru testarea aplicatiilor mobile este Kobiton. Pentru a fi mai exacti, Kobiton este o platforma online care este construita si destinata testarii aplicatiilor de mobile (mobile-first testing), astfel incat ea simuleaza mediul mobile pentru aplicatia care trebuie verificata.

Pagina principala Kobiton

Kobiton se doreste a fi o solutie pentru companii si produse mai mari, de tip enterprise, motiv pentru care este contra cost, comparativ cu instrumentele prezentate anterior. Poate simula experiente vaste de utilizare, mai simple sau mai complexe, si este folosita de companii cunoscute: AT&T, KLM sau Marriott.

3. Eggplant

Continuand cu un alt tool, Eggplant este tot o platforma de testare software, destul de complexa, care poate ajuta si la testarea aplicatiilor mobile cu Android sau IOS. Este folosita in special pe partea de automatizare a testarii, mai exact a verificarii interfetei grafice de utilizare (GUI).

Pagina de descarcare Eggplant

Insa merge si pentru alte tipuri de testare precum cea functionala, cross-browser sau de retea. Si acest tool este tot unul comercial, deci trebuie platit pentru folosirea lui, exceptand perioada de free trial de 30 zile.

4. IOS Driver

Ultimul instrument prezentat din foarte scurta noastra serie ese IOS Driver. Dupa cum ne putem da usor seama din numele sau, acesta este folosit in mod special pentru automatizarea testarii aplicatiilor de mobile care au fost dezvoltate cu IOS nativ, dar si pentru aplicatii mobile hibride.

Pagina principala IOS Driver

Este open-source, are o documentatie proprie si a fost construit tot pe baza Selenium si WebDriver, ceea ce il transforma intr-o solutie buna pentru multe situatii si proiecte.

Concluzii

In incheiere, diversitatea aplicatiilor software din zilele noastre este una extrem de mare, putand fi mai simple sau mai complexe, si pot fi folosite de pe multe platforme de acces. Desi tindem sa ne gandim mereu la aplicatiile Web, nu trebuie sa uitam ca exista si pentru PC sau mobile, iar testarea acestora este la fel de importanta ca si pentru celelalte.

Instrumentele de testare a aplicatiilor de PC si mobile sunt extrem de numeroase, de ordinul zecilor. Fiecare are specificul sau, unele sunt mai nisate, altele mai generale, unele sunt open-source, altele trebuie platite.

In functie de ce vrem sa facem si de necesitatile tehnice, putem opta pentru una sau pentru alta, scopul principal este sa nu neglijam verificarea cat mai temeinica a aplicatiilor, pentru a depista bug-urile si a creste calitatea utilizarii lor.

Surse consultate si aditionale

Dupa cum am zis, sunt zeci de astfel de instrumente de testare, asa ca voi lasa mai jos o serie de articole ce enumera la randul lor diferite astfel de tool-uri:

3 instrumente de testare pentru Windows

10 instrumente pentru mobile de la Guru99

Alte 15 tool-uri de mobile

11 instrumente de testare a componentelor unui PC

Si daca nu au fost suficiente, inca 10 instrumente de testare a aplicatiilor pe PC.

Cateva instrumente de testare bazate pe AI.

Instrumentele prezentate sunt: AutoIt, SikuliX, Winium, WinAppDriver, Appium, Kobiton, Eggplant si IOS Driver.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *