SOLO – Contabilul digital pentru PFA (depunde si Declaratia Unica)

In ziua de astazi, foarte multi specialisti din IT sau din alte domenii lucreaza pentru diferite companii sau clienti prin formula de Persoana Fizica Autorizata (PFA). Aceasta aduce cu sine mai multe avantaje, cum ar fi posibilitatea de a-ti alege mai usor clientii pentru care lucrezi, insa exista si multe batai de cap care tin de birocratie, legislatie, mentinerea contabilitatii sau calculul taxelor exacte catre stat. Dar desigur exista si solutii digitale foarte simple, precum SOLO.

Ce este SOLO?

SOLO este singura solutie completa de contabilitate digitala pentru PFA-uri ce sustine antreprenorii si freelancerii care vor ca lucrurile sa fie simple si functionale, de la infiintarea PFA-ului pana la facturare, calcularea taxelor si depunerea declaratiilor.

Platforma SOLO

Decizia de a porni o afacere pe cont propriu vine cu o presiune foarte mare, multa confuzie si complexitate ridicata. Antreprenori, consultanti IT, freelanceri, curieri sau soferi pe aplicatii de ridesharing, nimanui nu ii place birocratia, iar intelegerea sistemului fiscal romanesc este cel putin greoaie.

SOLO s-a lansat la final de 2021 si ofera o solutie simpla, rapida si usor de inteles pentru oricine sare sau se gandeste sa isi deschida o afacere pe cont propriu. In baza unui abonament lunar, soloprenorii beneficiaza de servicii care le economisesc timp si energie de-a lungul intregului proces, adunand intr-un singur serviciu atat infiintarea PFA-ului si gazduirea sediului social, cat si contabilitatea si depunerea declaratiilor.

In plus, a gestiona o afacere vine cu multe implicatii legale si fiscale, iar multe dintre informatiile esentiale pentru antreprenori sunt expuse in limbaj de lemn, greu de inteles si uneori si mai greu de aplicat. De aceea, SOLO ofera consultanta gratuita personalizata pentru a ajuta toti clientii sa gestioneze situatiile cu care se confrunta fara batai de cap.

Modificarile Codului Fiscal in 2023

Legislatia fiscala din Romania a trecut recent printr-o serie de mai multe schimbari care au afectat inclusiv PFA-urile si specialistii din IT si nu numai care folosesc aceasta forma de organizare juridica. Astfel, PFA-urile, precum si ceilalti profesionisti care obtin venituri din activitati independente platesc taxe mai mari incepand cu 2023. Ordonanta de Guvern Nr. 16/ 2022 a creat praguri suplimentare pentru plata contributiilor la pensie si la sanatate si a redus de patru ori pragul de venit pana la care se pot aplica normele de venit.

Pentru partea de CAS, in 2023 se adauga un plafon de 24 de salarii minime brute la care se va calcula contributia la pensie pentru cei care au venituri nete peste 72.000 de lei. Daca venitul net e sub 12 salarii, atunci nu e obligatorie plata contributiei la pensie. Daca venitul e intre 12 si 24 salarii, atunci se calculeaza la pragul de 12 salarii si trebuie platit 750 lei/ luna. Daca venitul e peste 24 salarii, atunci contributia e de 1500 lei/ luna.

Din 2023 obligatia contributiei la sanatate coboara de la 12 salarii minime brute la 6 salarii minime brute. Ca si in cazul pensiei, a fost introdus si un plafon de 24 de salarii, iar plata contributiei difera in functie de plafon si creste gradual.

Un PFA poate fi incadrat in sistemul de norma de venit doar daca indeplineste cumulat doua conditii, si anume daca are incasari de sub 100.000 euro si desfasoara o activitate care se regaseste in nomenclatorul normelor de venit. Incepand cu 2023 plafonul de incasari se reduce la 25.000 de euro, iar PFA-urile cu venituri peste acest nivel vor fi nevoite ca din 2024 sa fie impozitate in sistem real si sa plateasca taxe pe baza venitului net. Impozitul pe venitul net ramane insa neschimbat, la procentul de 10% din venitul net, respectiv din incasari se scad cheltuielile deductibile.

Toate aceste detalii plus multe altele legate de Codul Fiscal in 2023 sunt disponibile pe blogul platformei SOLO.

Pe cine poate ajuta SOLO?

Dupa cum am vazut mai inainte, legislatia fiscala este destul de complexa si e destul de greu sa o intelegem, mai ales daca profesia practicata nu este una economica. Daca esti genul de specialist care are sau vrea sa isi creeze un PFA neplatitor de TVA, in zona de servicii, vrei sa il folosesti pe termen lung si intelegi beneficiile lumii digitale care iti pot simplifica foarte mult activitatea, atunci platforma SOLO este o solutie la indemana.

Aceasta platforma imbina perfect avantajul contextului digital cu simplitatea serviciilor prin faptul ca ajuta in mod constant IT-stii (consultanti, developeri, testeri etc.), freelancerii (marketing, design, consultanta, foto/video etc.), profesiile liberale (avocati, medici, arhitecti, farmacisti etc.), brokerii de asigurari si nu numai sa isi deschida si sa isi gestioneze extrem de simplu si rapid propriul PFA, cu doar cateva clickuri si un cont pe platforma.

Ce solutii ofera SOLO?

Sa iti deschizi un PFA si sa ii gestionezi contabilitatea nu reprezinta lucruri usoare, mai ales daca e prima data pentru tine cand faci acest lucru, daca nu cunosti prea bine si ti-e frica sa nu gresesti completarea declaratiei unice, sau daca esti confuz din cauza schimbarilor Codului Fiscal dupa cum am vazut mai sus. De multe ori, chiar si informatiile din presa pot fi trunchiate si asta nu e in avantajul celui cu PFA, mai ales daca dispune de venituri si din alte surse (de exemplu din chirii), atunci chiar e o aventura.

Din acest motiv exista platforma SOLO. Pentru un abonament de 89 lei/ luna, SOLO te ajuta cu tot ce inseamna infiintarea (daca esti la inceput), contabilitatea si managementul unui PFA prin intermediul platformei dedicate si a profesionistilor pregatiti sa te ajute cu absolut tot ce e nevoie, fara a scapa din vedere nimic important ca acte sau taxe.

SOLO dispune si de facilitatea de a-ti completa Declaratia Unica printr-un tool care simplifica procesul fara alte batai de cap, o completeaza fara erori si nu trebuie sa fii expert in legislatie ca sa se realizeze acest pas. Mai mult, SOLO ofera sustinere pentru depunere si plata (pasii de urmat, informatii, claritate), o face o singura data pentru toate veniturile si poti dona usor cei 3.5% din impozit catre un ONG. Bonus, pe site-ul SOLO exista si un calculator pentru calculul taxelor, intuitiv si usor de folosit.

Concluzii

In incheiere, desii in mod normal era destul de greu sa infiintezi un PFA, lucru care venea la pachet cu multa birocratie, batai de cap si nevoia de a fii cu ochi in patru la noile schimbari fiscale, aceste lucruri se pot schimba cu SOLO, platforma care se ocupa de toata contabilitatea si depunerea declaratiilor PFA-ului tau.

Infiintarea, gestionarea si plata taxelor pot fi astfel proceduri facile in era digitala, unde un PFA poate functiona prin SOLO cu doar cateva click-uri, fara sa mergi la niciun ghiseu. Contabilitatea poate fi simpla daca primesti astfel ajutorul necesar.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *