10 platforme online pentru cursuri de IT

O parte semnificativa din resursele de invatare, teoretice si practice, se regasesc astazi in mediul online, fiind transpuse intr-o maniera destul de accesibila pentru multi oameni pe internet. Poti gasi astfel informatii variate de la retete culinare la cum sa folosesti sau sa repari un aparat electrocasnic.

In acest sens, in mediul online au aparut si s-au dezvoltat de-a lungul anilor o multime de platforme de cursuri mai generale sau mai dedicate pentru domeniul IT. Numarul lor e foarte mare, ceea ce demonstreaza diversitatea surselor din care se poate invata pentru o cariera in aceasta sfera, indiferent de specializare sau de experienta anterioara.

In continuare voi prezenta o selectie de 10 astfel de platforme ce contin cursuri utile de IT, pe diferite subiecte.

Platforme online de cursuri in IT

1. Udemy

Prima platforma online de cursuri despre care vorbim, arhicunoscuta in toata lumea, este Udemy. Avand peste 200.000 de cursuri online din aproape toate domeniile cunoasterii, Udemy este cu siguranta o optiune foarte buna atunci cand ne decidem sa invatam ceva nou, inclusiv in domeniul IT.

O parte din cursuri sunt gratuite, altele sunt contra-cost, dar cu preturi accesibile si cu multe oferte regulate. Zona de IT este bine acoperita, existand cursuri extrem de variate de programare, retelistica, testare software, design grafic si multe altele.

Platforma Udemy

2. Coursera

A doua platforma super populara de cursuri din diferite arii, cu focus pe zona IT este Coursera. Aceasta platforma este dedicata in special domeniului IT&C si pe sfera de management, existand numeroase cursuri de programare, testare, design, dar si product management ori SEO.

Pe Coursera exista mai multe cursuri gratuite, unele fiind structurate si organizate de anumite universitati din intreaga lume, precum University of London, University of Leeds sau University of Michigan, fiind deci o optiune buna de explorat.

Platforma Coursera

3. freeCodeCamp

Probabil una dintre cele mai apreciate si mai cunoscute platforme dedicata pregatirii celor care isi doresc o cariera sau o reconversie profesionala in IT este freeCodeCamp.

Cunoscuta pentru canalul sau de YouTube unde specialisti din toate ariile industriei IT posteaza diverse tutoriale, freeCodeCamp are si propria platforma de cursuri gratuite pe programare, Front-end, Machine Learning si asa mai departe, unde optiunea de a invata de la 0 sunt foarte bune datorita unui stil concis si foarte clar explicat, de la o lectie la alta.

Platforma freeCodeCamp

4. edX Courses

Urmatoarea platforma online ce contine cursuri de IT despre care vom vorbi este edX Courses. Cu peste 4000 de cursuri din diferite arii, majoritar din IT, dar si din domenii precum Psihologie, Management sau Biologie, edX este o platforma utila pentru cei care cauta sa invete ceva specializat, intr-o anumita directie.

Asemanator cu Coursera, si pe edX Courses gasim cursuri pregatite de specialisti sau de institutii de renume, precum Universitatea Oxford sau MIT. Astfel, daca cauti ceva bine organizat si de incredere, edX poate fi un punct de pornire.

Platforma edX Courses

5. Sololearn

Poate nu chiar la fel de cunoscuta ca celelalte platforme deja prezentate, Sololearn este totusi una dintre optiunile relevante unde pot fi cautate cursuri de IT. Aceasta are structurate cursurile pentru incepatori si pentru nivel intermediar, asa ca plaja de informatii este destul de larga.

Pe langa cursurile propriu-zise, Sololearn pune la dispozitia celor dornici niste compilatoare online unde poti exersa sintaxa sau exercitii de algoritmica pentru diverse limbaje de programare, un blog cu informatii utile din IT si un forum de discutii.

Platforma Sololearn

6. Udacity

Udacity este urmatoarea platforma ce o aducem in discutie in cadrul acestei liste. Aceasta este o platforma online dedicata 100% domeniului tehnologiei cu diferitele sale ramuri.

Udacity prezinta cursuri atat de programare, dar si din zone mai tehnice, precum Inteligenta Artificiala, Data Science sau Cloud Computing, ceea ce variaza extrem de mult gama de optiuni pentru doritori.

Platforma Udacity

7. Scrimba

O platforma cunoscuta si apreciata pentru cursurile sale de IT este Scrimba. Aceasta este recunoscuta in special pentru cursurile sale de Front-end development, avand un curriculum propriu.

Cursurile sunt grupate pentru incepatori, intermediari si avansati, cateva sunt gratuite, dar cele mai avansate din perspectiva cunostintelor sunt contra-cost. Website-ul are un design destul de atractiv si intuitiv, iar functional cursurile sunt bine optimizate intr-o interfata care combina lectiile video cu editorul propriu de cod.

Platforma Scrimba

8. Khan Academy

Platforma celor de la Khan Academy este o alta optiune interesanta pentru cei aflati in cautare de invatare, in mod gratuit, de lucruri noi, chiar si in IT. Fiind fondata de profesorul american Sal Khan (a nu se confunda cu actorul indian), Khan Academy a venit cu viziunea de a oferi cat mai multa cunoastere gratuita copiilor si studentilor din intreaga lume, ca parte a dreptului la educatie libera.

Pe partea de IT, platforma are cateva cursuri interesante de baza, unde sunt explicate concepte elementare despre calculatoare, interfete si limbaje de programare. Chiar daca nu sunt lucruri extrem de avansate, este o resursa utila pentru inceputul studiului.

Platforma Khan Academy

9. The Odin Project

O alta platforma dedicata celor care doresc sa porneasca o cariera de la 0 in zona de Web Development este The Odin Project. Asemanatoare cu Scrimba ca scop si cursuri oferite, The Odin Project propune si ea un curriculum de invatare propriu celor care vor sa invete partea de Front-end.

Aceasta platforma poate fi utilizata gratuit, fiind finantata prin donatii din partea cursantilor, deci poate reprezenta o directie perfecta pentru cei aflati la inceput, fara sa cheltuiasca sume foarte mari de bani.

Platforma The Odin Project

10. Harvard.edu

Ultima platforma despre care vom discuta in aceasta lista scurta este cea pusa la dispozitie de una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Harvard.edu. Aceasta reuneste cursuri si programe de pregatire ce sunt sustinute si organizate de specialisti din cadrul universitatii.

Pe langa multe altele, pe Harvard.edu sunt prezente si cursuri de programare, multe gratuite (eventual cu un cost daca soliciti un certificat semnat de absolvire), numai bune ca sa te invete notiunile de baza. Pe partea de IT se remarca seria de cursuri CS 50, de unde poti alege multe moduri de a te familiariza cu sfera tehnologiei si a codarii.

Platforma Harvard.edu

Concluzii

In incheiere, trebuie reamintit faptul ca aceasta a fost doar o foarte scurta lista a catorva dintre platformele ce pun la dispozitie cursuri de IT de pe internet. Optiunile puse astazi la dispozitie sunt extrem de variate, exista cursuri online care explica in nenumarate moduri conceptele tehnice, ceea ce a condus la o liberalizare a procesului de invatare si pregatire in IT.

Pentru a ne convinge de cat de multe optiuni bune de invatare sunt pe internet pentru sfera IT, voi atasa aici o lista cu alte 15 platforme online cu astfel de cursuri, iar pe langa asta las aici si o lista cu sute de cursuri de IT selectate de cei de la freeCodeCamp, din care oricine poate alege ce ii place. Bonus, o lista cu bloguri si forumuri de IT utile despre care am vorbit in trecut.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

1 Comment

  • Unul dintre avantajele atragatoare ale folosirii acestor platforme online de cursuri in IT este accesibilitatea imensa! Cu ajutorul lor, chiar si cei fara experienta in IT pot incepe sa exploreze domeniul IT si sa invete abilitati si cunostinte relevante usor si la un pret accesibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *