Bloguri și forumuri utile pentru IT

De multe ori, documentarea si studiul in cadrul domeniului IT, fie ca vorbim de programare, testare sau design, se bazeaza pe modul in care cautam si selectam acele informatii relevante, de care avem nevoie pentru a progresa cu lucrurile mai complexe, astfel incat sa ne ajute sa rezolvam probleme la proiectele noastre personale sau la job. Exista mai multe moduri si locuri unde putem cauta informatii utile in acest sens.

Intr-un articol trecut am prezentat cum putem cauta eficient pe Google informatii de orice fel cu ajutorul catorva reguli si tehnici simple. In continuare voi prezenta cateva locuri dedicate de pe internet unde putem cauta direct anumite informatii legate de IT, lucruri concrete, tutoriale, stiri sau trenduri din industria tehnologiei.

Bloguri de IT

Prima categorie prezentata va fi cea a blogurilor, care in esenta reprezinta acele site-uri sau sectiuni dedicate din cadrul altor site-uri mai mari in care se posteaza articole si materiale scrise, pe anumite subiecte de interes din anumite domenii de activitate, de regula insotite de materiale de studiu suplimentare, asa cum un astfel de blog este si Vlog De IT. In continuare voi prezenta o scurta selectie a catorva astfel de bloguri care pot fi foarte utile daca vrei sa citesti ceva interesant legat de IT.

1. freeCodeCamp.org

Probabil una dintre cele mai utile si mai cunoscute resurse pentru cei care doresc sa invete programare si nu numai este bine-cunoscutul freeCodeCamp. Acesta prezinta un blog extrem de consistent cu prezentari diverse, tutoriale si analize comparative intre diferite metode, tehnologii sau limbaje de programare, mai vechi sau mai noi, dar in permanenta actualizare. Daca vrei sa cauti un subiect concret de IT, blogul lor sau canalul de YouTube sunt un inceput excelent.

Site-ul celor de la freeCodeCamp

2. GitHub blog

Un al doilea blog cu foarte multe articole legate de IT in general este al celor de la GitHub. Acesta cuprinde mai multe articole legate de evolutia generala a industriei software, stiri legate de release-uri sau update-uri primite de anumite tehnologii. Foarte multe articole sunt focusate pe noutati despre platforma GitHub, despre cum poate fi ea folosita in productie sau ce feature-uri a mai primit, si nu numai. Exista foarte multe sectiuni de interes, precum Engineering, Security sau Education. Un articol interesant si util este cel despre sfaturi de cariera pentru developerii incepatori.

GitHub blog

3. Udemy blog

Fiind deja una dintre cele mai cunoscute si mai bine structurate platforme de e-learning din intreaga lume, Udemy prezinta de asemenea un blog foarte stufos in sens pozitiv. Exista si aici foarte multe sectiuni legate de IT, precum Development sau IT&Software, si nu numai. Sunt foarte multe resurse pentru cei dornici sa citeasca despre testare sau sa isi imbunatateasca partea de Soft Skills. Mai jos sunt cateva din rezultatele primite pentru “testing”.

Articole pentru testing pe Udemy blog

4. MDN

O alta resursa extrem de folositoare si necesara pentru cei interesati de IT si mai ales de domeniul Web (Frontend, Web Design etc.) este Mozilla Developer Network (MDN). Aceasta reprezinta mai degraba o documentatie de specialitate decat un blog propriu-zis, dar informatiile de aici nu sunt mai prejos, ba dimpotriva.

Pentru oricine e interesat de Web Development, MDN este principalul loc de unde poate invata cele mai bune si mai actuale lucruri sau bune practici din aceasta nisa. Ca bloguri propriu-zise, Mozilla dispune si de aceste pagini, precum Mozilla Blog sau Mozilla Hacks, unde la fel exista informatii despre companie si produse proprii.

Interfata si resursele MDN

5. Postman blog

Daca te-ai mai jucat cu API-uri sau ai auzit macar de acestea, atunci cu siguranta ai auzit si de tool-ul de testare Postman. Compania specializata pe testarea de API-uri are si ea un blog propriu, cu articole legate de aceasta sfera din IT, despre noutati si trenduri generale (chiar si despre AI), sau articole despre propria companie. Aici gasesti multe detalii despre ce sunt si cum pot fi testate API-urile, dar si resurse utile de a invata lucrul cu Postman.

5. Blogurile companiilor de IT

In general, in ziua de astazi aproape fiecare companie din industria IT, fie ca e mai mica sau mai mare, are un blog al sau pe site-ul propriu, unde sunt postate noutati din industrie care au legatura directa cu nisa in care activeaza aceasta, sau isi promoveaza astfel produsele proprii, la nivel de noutati sau update-uri, incercand sa asigure o legatura mai directa cu actualii sau potentialii clienti si urmaritori.

Dintre blogurile mai interesante voi enumera pe cele de la Microsoft, Google, Netflix sau Globant, unde poti gasi stiri din industrie sau articole de produse. In general, daca te intereseaza o anumita companie sau produs, blogul lor propriu sigur are detalii relevante.

Globant blog si sectiunea de tehnologie

Forumuri de IT

Dupa ce am vazut ce sunt blogurile si o parte dintre cele utile pentru IT, o alta categorie de pagini dedicate unde putem cauta informatii generale sau specifice sunt forumurile. Acestea sunt diferite ca structura de bloguri prin faptul ca aici continutul e organizat de regula pe topicuri, iar utilizatorii pot adresa sau raspunde la intrebari puse de altii. Practic, gasirea unui raspuns pe forumuri, daca intrebarea nu a mai fost adresata mai demult, se realizeaza prin intrajutorarea reciproca, in cadrul comunitatii respective. Mai jos sunt cateva dintre cele mai cunoscute forumuri de IT.

1. Stack Overflow

Probabil unul dintre cele mai bine cunoscute si mai folosite forumuri de IT din intrega lumea, Stack Overflow este cu adevarat o comunitate accesata de foarte multi developeri si nu numai, fiind locul unde se cauta si se intreaba constant lucruri diverse din industria software. Fiind lansat in 2008, forumul a atras probabil milioane de utilizatori care au gasit aici locul perfect pentru a deschide discutii legate de IT sau de a gasi raspunsuri la intrebari.

Interfata Stack Overflow

2. Reddit

Unul dintre cele mai mari forumuri din lume ca numar de utilizatori si diversitate a subiectelor este cu siguranta Reddit. Acesta e considerat de multi ca fiind un loc unde poti gasi absolut orice informatie, pe cam orice subiect te intereseaza. Discutiile sunt organizate pe thread-uri, iar in cadrul lor sunt deschise topicuri mai specifice.

Unul din thread-urile de interes este cel de Programare, unde de regula se discuta lucruri despre IT sau legate de industria din Romania, dar desigur poti explora intreaga retea ca sa gasesti locul potrivit pentru a discuta si a pune intrebari, neexistand o regula anume decat aceea de a cauta exact ce te intereseaza.

Interfata cu thread-ul de Programare

3. Quora

Un alt forum destul de cunoscut si folosit este reprezentat de Quora. Acesta a fost infiintat in 2009 de catre Adam D’Angelo si Charlie Cheever, fosti angajati ai Facebook, iar cu timpul forumul Quora a devenit printre cele mai folosite la nivelul intregii lumi, bucurandu-se de libertatea de a pune intrebari din orice domeniu. Spre deosebire de Reddit unde puteai cauta intrebari si fara cont, pentru a accesa Quora iti trebuie neaparat un cont.

Pagina de login pe Quora

4. DevForum

Daca ai cautat ceva de IT si pana acum nu ai gasit ce te interesa, nu-i nimic, mai exista un loc unde poti arunca un ochi si pune intrebari despre acest domeniu: DevForum. Poate nu chiar atat de cunoscut precum forumurile prezentate anterior, DevForum constituie o resursa pretioasa unde merita sa incerci sa cauti orice nelamurire din zona tehnologiei, atat software, cat si hardware, fiind un forum romanesc de IT si Tech. Bonus, au si un blog cu articole utile si recenzii.

Pagina principala DevForum

Concluzii

In incheiere, internetul e literalmente urias iar in zilele noastre este extrem de important sa stim CUM si UNDE anume sa cautam informatiile acelea utile si relevante pentru problemele noastre, mai ales cele legate de IT.

De aceea, blogurile si forumurile sunt o resursa foarte buna de a cauta informatii valoroase si a cere ajutor atunci cand ne impotmolim cu ceva mai complex, ori pentru a-i ajuta la randul nostru pe altii sa gaseasca raspunsuri. Blogurile si forumurile prezentate aici nu sunt singurele, exista nenumarate astfel de pagini care asteapta sa fie descoperite, in functie de preferintele personale.

Lista resurselor

Bloguri: freeCodeCamp, GitHub, Udemy, MDN, Mozilla Blog, Mozilla Hacks, Postman, Microsoft, Google, Netflix, Globant, DevForum blog.

Forumuri: Stack Overflow, Reddit + thread r/Programare, Quora, DevForum.

Cum sa cauti eficient pe Google

Articol de pe GitHub blog cu sfaturi de cariera pentru developerii incepatori.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

1 Comment

  • sunt extrem de validate si documentate foarte bine. Sunt articole complete despre cum anumite tehnologii sunt folosite si explicatii exacte ale unor tag-uri sau tehnologii din web. Mai jos sunt cateva tag-uri cautate.

    Documentatie pe MDN

    Asadar, acestea sunt cateva dintre locurile recomandate de unde putem gasi informatii extrem de valide si utile despre domeniul IT. Chiar daca la inceput poate fi greu sa accesati anumite informatii, cu insistenta si curiozitatea potrivita, orice tutorial sau informatie pe domeniul asta poate fi usor digerata. Succes si distractie in cautatorile voastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *