Cati bani se invart in IT-ul Clujean (II)

Citeste partea 1 aici

Desi aceste sume par astronomice pentru un oras de 325.000 de locuitori din estul Europei, IT-ul la nivel national este pe locul 6 in topul sectiunilor economice definite de ANAF. Pe primul loc se afla comertul cu 39% din totalul banilor ce se produc in economia romaneasca, iar apoi avem Industria prelucratorae cu 26.3%, Transporturile cu 6%, Constructiile 5.5%, Productia de energie cu 4.6% si abea apoi IT-ul cu 3.6%.

Daca e sa compara cifra de afaceri totala a IT-ului din Cluj cu unele companii din adevaratul Silicon Valley lucrurile stau cam asa: Patratelul mov reprezinta 0.5 miliard de euro. IT-ul clujean produce intr-un an 1 patratel folosind 13.800 de angajati. Comparand cu Facebook avem acest grafic. Diferenta e de 3900% avand un numar dublu de angajati, adica 25.100. Mergand mai departe, Microsoft e mai mare cu 12.670% avand 114.000 de oameni. Nu ne oprim aici. Amazon, liderul incontestabil al ecommerce-ului global produce cu 20.178% mai multi bani decat IT-ul clujean dar are si 566.000 de angajati. Cam cat intreaga populatie a orasului Cluj plus cele mai mari 5 localitati din judet. La final, daca ne comparam cu Apple care angajeaza 123.000 de oameni, suntem cu 34.107% mai mici.

 

Care este profitul?

Bun, avem cifre foarte mari in IT-ul din Cluj cand ne raportam la Romania dar cat la suta reprezinta profitul. Ei bine profitul companiilor este undeva pe la 12.8%in anul 2016 reprezentand suma de 334 milioane de lei sau mai bine spus 72 mil euro. Un lucru foarte interesant ce merita observat este ca evolutia acestui profit care a crescut in unii ani cu 57% si in altii cu 12. Pentru 2018 se prevede o depasire a sumei de 100 milioane de euro.

Si daca tot am vorbit de profit, hai sa vedem cati bani produce in medie un ITist pentru compania la care lucreaza. Media ne ofera cifra de 189.757 lei pe an sau 15.813 lei pe luna. Daca mai luam in calcul si salariul mediu din industrei care este in jurul valorii de 6200 lei putem cu usurinta sa vedem ca exista o marja de profit destul de buna chiar daca din restul de 9613 lei mai trebuie platite taxe, chiria pentru birouri, electricitatea, cafeaua si alte beneficii.

Produse vs Outsourcing

Intorcandu-ne la comparatia facuta anterior cu gigantii IT-ului global e usor de observat ca la noi un angajat produce doar 41.000 de euro pe an in timp ce un angajat Fb produce 876.500 euro, iar unul de la Apple 1.55 mil euro. Daca te intrebi cum vine asta si daca angajatul american munceste 70 de ore pe zi ar trebui sa stii ca nu este asa. El munceste la fel de mult dar mai eficient. Eficienta asta e bazata pe produse software si nu pe outsourcing, lucru care nu e asa scalabil. Dar despre asta intr-un video viitor…

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

2 Comments

  • interesant articolul! multumesc

  • Clujul, Timisoara si Bucuresti sunt cele mai bine platite salarii in IT. Intradevar ca eficienta la job conteaza extrem de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *