Ce este si ce inseamna un job de UI/UX Designer?

Companiile ce se ocupa cu dezvoltarea produselor digitale, depun eforturi mari pentru a aborda preferintele clientilor in cel mai adecvat mod posibil. Acesta este unul dintre motivele pentru care un job de UI/UX Designer este din ce in ce mai cautat.

Daca esti pasionat de tot ce inseamna web-designul si esti in cautarea unui job care sa implice toate principiile de functionare ale acestei ramuri ale marketingului, articolul este perfect pentru tine.

UI vs. UX

Pentru inceput, trebuie sa cunosti faptul ca exista o diferenta intre termenii UI si UX ce reprezinta elementele de baza prin care este definita experienta unui utilizator cu o aplicatie sau un site web:

 • UI (User Interface) – isi concentreaza atentia pe modul in care arata produsul
 • UX (User Experience) – isi concentreaza atentia asupra perceptiei pe care o are userul despre produsul cu care intra in contact

Un designer UI/UX combina aceste doua elemente cercetand utilizatorii, analizand experientele acestora si punand in aplicare concluziile in mod vizual prin intermediul machetelor, wireframe-urilor si prototipurilor.

Ce face un UI/UX Designer

Cand vine vorba de sarcinile de zi cu zi ale unui job de UI/UX Designer, acestea vor varia in functie de rolul acestuia si de compania pentru care lucreaza. In ciuda varietatii pe care o ofera un astfel de job, exista cateva functii generale pe care trebuie sa le îndeplineasca, si anume:

 • determina pasii pe care trebuie sa ii urmeze utilizatorul pentru a realiza ceva
 • decide aspectul fiecarui pas
 • proiecteaza modalitati de interactiune ale userului cu interfata
 • aduna si analizeaza informatiile despre produs si utilziatorul caruia i se adreseaza acesta
 • proiecteaza machete si prototipuri
 • creeaza modele grafice originale (imagini, schite, tabele)
 • proiecteaza elemente grafice pentru interfata utilizatorului, cum ar fi meniuri, pagini si widget-uri
 • creeaza butoane de navigare in pagina si campuri de cautare
 • efectueaza ajustari de aspect pe baza feedback-ului utilizatorului

Empatia, atentia la detalii, aptitudinile tehnice, de proiectare si analitice, comunicarea eficienta sunt cateva atuuri de care ai nevoie pentru un job de UI/UX Designer. Trebuie sa intelegi problemele cu care se poate confrunta un user pentru a putea gasi solutii rapide si eficiente.

Obiectivul principal al uinui UI/UX Designer este sa sa gandeasca la userul final sau la client. Indiferent daca modifica un produs/serviciu existent, sau proiecteaza unul nou, trebuie sa ia in considerare ceea ce este mai potrivit pentru utilizator si experienta generala a acestuia.

De asemenea, pentru un astfel de job este important sa fii familiarizat cu diferite instrumente de lucru cum ar fi Adobe Photoshop si Illustrator. Pe langa acestea care sunt considerate elementare, exista cateva instrumente de actualitate, printre care se numara Sketch, Figma, Balsamiq sau App Invision.

Este important sa alegi instrumentele ce se pliaza pe stilul tau de lucru pentru a-ti usura munca, dar nu uita sa te actualizezi in permanenta pentru a fi la curent cu tot ce este nou.

Pe langa acestea, pentru un job de UI/UX Desinger ai nevoie sa cunosti elementele de baza ale desingnului (tipografia, teoria culorilor), elementele esentiale ale marketingului si sa utilizezi JavaScrip, HTML/CSS, si diferite framework-uri.

Dupa cum ai vazut, acest job este unul interesant si atractiv, iar daca ai cateva cunostinte de programare, inseamna ca esti pregatit pentru lumea designului web si a marketingului online. Salariile pentru o pozitie de UI/UX Designer sunt destul de bune si le poti vedea in acest articol dedicat salariilor din IT.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post