Ce sunt Dark Patterns in UI/UX?

Dark Patterns reprezinta implementarile unor functionalitati intr-un mod inselator. De multe ori companiile apeleaza la diverse metode prin care sa pastreze cat mai mult clientii intr-o lista de email sau sa ii faca sa cheltuie mai mult decat vor prin tehnici discutabile. Persoanele care se ocupa de UX folosesc diverse metode pentru a maximiza succesul business-ului, dincolo de bunul simt sau etica.

Metode

Printre cele mai folosite metode avem “intrebarile derutante” care sunt puse intr-un mod interpretabil astfel incat utilizatorul sa nu stie exact daca e nevoie sa bifeze un checkbox sau nu. O alta metoda intalnita des este “ascunderea costurilor”. Cei care aplica metoda aceasta, ascund unele costuri de transport sau taxe din pretul final si le afiseaza doar pe pagina de plata sau intr-un pas final din procesul de checkout. Ascunderea reclamelor in continutul paginilor e o practica extrem de veche ce se folosea si se foloseste pe unele website-uri de stiri sau continut. Userii dau click pe acele reclame crezand ca ele sunt parte din articol/tutorial.

Exemple

Oare in exemplul acesta ce ar trebui sa faci daca nu vrei sa te abonezi? Sa bifezi? Sa nu bifezi?
Totul sau nimic. Trebuie sa fii de acord cu toate conditiile pentru a putea cumpara. Nu sunt separate.
In loc de Remember Me pe un login avem un checkbox de abonare.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post