Evenimente de business dedicate viitorilor antreprenori (IT)

Parcursul profesional din domeniul IT (si nu numai) nu este neaparat unul liniar si monoton, acesta putand avea diferite evolutii raportat la oportunitatile din piata. La un moment dat, fie ca vorbim de primii ani petrecuti in domeniu sau dupa acumularea unei experiente mai vaste (10-15 ani), una dintre optiunile de cariera este aceea de a porni o afacere in domeniu, si de a deveni astfel antreprenor.

In mod firesc, acest lucru nu este usor si nu se realizeaza cat am pocni din palme, dar exista unele lucruri care pot facilita inceperea acestei etape extrem de provocatoare pe care o constituie antreprenoriatul. Informatiile relevante de business si networking-ul, adica conexiunile cu oamenii relevanti din domeniu sunt doua exemple esentiale. Un alt exemplu este dat de evenimentele si programele de business dedicate viitorilor oameni de afaceri din IT.

Evenimente si programe dedicate viitorilor antreprenori / start-up in IT

Indiferent ca vorbim de studenti, absolventi, oameni aflati la inceputul aventurii in IT sau specialisti cu multi ani de experienta, evenimentele si conferintele de business pot reprezenta un loc foarte util de unde sa inceapa cresterea unei afaceri.

Acestea sunt in general intalniri ale mai multor oameni de afaceri cunoscuti din domeniu, care la randul lor si-au dezvoltat business-urile si startup-urile in domeniul IT, si sunt invitati la aceste conferinte ca sa discute intre ei sau cu restul participantilor. Astfel, ei ofera exemple, idei si sfaturi utile pentru viitorii antreprenori, cum sa isi deschida o afacere, cum sa o scaleze ca valoare in timp si asa mai departe.

In Romania au aparut si s-au dezvoltat in ultimii 10-15 ani destul de multe astfel de evenimente care au in centrul atentiei domeniul IT si ideile de business ce se pot dezvolta in aceasta piata, fie ca vorbim de solutii care imbraca forma serviciilor sau produse proprii.

Odata cu dezvoltarea unor noi nise in aceasta sfera, precum Inteligenta Artificiala sau Machine Learning, oportunitatile de business au crescut si ele exponential. In continuare vom vedea cateva astfel de evenimente si programe din Romania dedicate viitorilor antreprenori din IT.

1. Startup Weekend

Un prim astfel de eveniment este Startup Weekend. Acesta este o conferinta mai extinsa care se organizeaza la intervale regulate de timp in orase de pe toate continentele: Sao Paulo, Los Angeles, Bucuresti, Cluj-Napoca, Singapore etc.

In mod constant, conferintele Startup Weekend vin si in Romania, si pentru cateva zile (de regula un weekend) oameni de afaceri din tara sau din straintatate, antreprenori si fondatori de startup-uri vin si impartasesc experientele lor catre cei dornici sa descopere aceasta sfera, a business-ului in IT si Tech.

Startup Weekend, editia 2023

Sfaturile oferite, informatiile impartasite, precum si conexiunile cu niste potentiali mentori sunt doar cateva dintre argumentele care pun in prim-plan acest eveniment de afaceri. Chiar si daca cineva e nehotarat sa inceapa sau nu o afacere, macar prin participarea la Startup Weekend si alte evenimente asemanatoare isi poate forma o idee mai clara despre ce sa faca.

2. Innovation Labs

Un al doilea eveniment dedicat antreprenorilor si business-ului este Innovation Labs. Acest este un eveniment care se tine in orasele mari din Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Timisoara etc.), dedicat de asemenea mediului de afaceri, incepatorilor in ale business-ului sau celor cu experienta care vor sa dezvaluie din cunostintele lor.

Pagina Innovation Labs

Innovation Labs are este organizat pe mai multe sectiuni, in functie de interesele fiecarui participant. In cadrul acestuia se organizeaza intreceri de tip Hackathon, exista ateliere de lucru (workshop-uri) pe domeniul de business si Tech, discutii si conferinte cu subiecte variate.

Toate aceste lucruri, coroborate cu sutele de specialisti invitati si rezultatele evaluarii startup-urilor care participa sunt motive intemeiate pentru a participa la acest event.

3. Pitch It Up

Demn de mentionat in cadrul actualei prezentari este si Pitch It Up. Acesta reprezinta o reuniune a celor mai cunoscute si mai de succes afaceri de tip startup din Romania, care vin in fata unui public interesat sa isi prezinte povestea lor, cum au inceput, cum au evoluat si care au fost evolutiile lor pana in acel punct.

Pagina Pitch It Up

De regula, publicul e alcatuit din potentiali investitori care sunt astfel informati cu privire la potentialele optiuni de investitii in mediul de afaceri romanesc. Startup-urile obtin astfel vizibilitate sporita, isi pot mari sfera de networking, si isi pot largi spectrul de avansare a produselor / serviciilor proprii. Desigur, si cei care se gandesc la pornirea unei afaceri pot participa, pentru a culege idei valoroase din experienta altora.

4. Startups Mentorship Program

Un alt program de business pentru afacerile de tip start-up, aflate la inceputul dezvoltarii lor, este Startups Mentorship Program. Dupa cum ii spune si numele, acesta este un program dedicat mentoratului noilor doritori ale caror afaceri din domeniul tehnologiei se afla in faza de idee sau inceput foarte timpuriu.

Evenimentul Startup Mentorship Program

Chiar daca ai fi tentat sa pornesti o afacere, dar nu stii de unde sa incepi, participarea la Startups Mentorship Program poate deschide noi perspective la care nu s-a gandit nimeni, o caracteristica de succes in mediul de business. Acesta de regula se deruleaza la inceputul toamnei, si este in format online.

5. Business Days

Tot din categoria evenimentelor de business dedicate startup-urilor si a celor care sunt tentati sa deschida o afacere in zona IT mai face parte si eventul Business Days. Acesta se deruleaza de regula la Bucuresti in luna noiembrie, facand parte din suita de evenimente ale toamnei din sfera startup / business.

Pagina Business Days

Asemanator cu celelalte evenimente, Business Days reuneste diferiti experti din aria mediului de afaceri cu specific de IT si nu numai, in care acestia vin si vorbesc in cadrul diferitelor sectiuni din cadrul programului. Informatiile impartasite si eventualele conexiuni se pot dovedi extrem de valoroase pentru inceperea unei afaceri de la 0 in aceasta ramura.

6. IQ DIGITAL Summit

De asemenea, o alta intalnire asemanatoare dedicata celor curiosi si interesati de mediul de afaceri si tehnologie este IQ DIGITAL Summit. Si acest eveniment este unul destul de amplu, sustinut in fiecare an in diferite orase din Romania, unde oameni de afaceri de succes si diferiti fondatori de afaceri startup sunt invitati pentru a vorbi in fata oamenilor, dezvaluind diferite informatii utile de business.

Pagina IQ DIGITAL Summit

Pe langa conferinte si dezbateri, sunt organizate si diferite workshop-uri pe anumite subiecte practice, astfel incat participantii pot sa plece cu anumite lectii predate chiar de oameni cu experienta din domeniu.

Importanta acestor evenimente pentru o viitoare afacere

Chiar daca participarea la aceste tipuri de evenimente din sfera de business nu este obligatorie, ea poate fi destul de importanta in contextul inceputului unei noi afaceri in domeniul IT. Daca vrei sa pornesti un startup si nu ai idei, prin participarea la astfel de evenimente se pot gasi solutii extrem de interesante.

Daca ai deja una sau mai multe idei, poti sa verifici care ar fi cea mai buna alegere prin discutiile cu oamenii de la aceste programe, ca sa fii sigur ca iei cea mai buna decizie pe termen mediu si lung. De asemenea, gasirea unor parteneri de afaceri este si ea facilitata, deoarece la aceste summit-uri si congrese vin si investitori dornici sa investeasca in idei cu potential.

Networking-ul si relatiile stabilite cu oamenii cu experienta din domeniu sunt si ele un argument solid pentru a participa la aceste intalniri, deoarece se poate dovedi extrem de util un sprijin sau un om cu mai multa experienta care sa ofere sfaturi, mai ales in fazele incipiente ale afacerii.

Concluzii

In incheiere, evenimentele si programele de acest fel dedicate celor care sunt tentati sa porneasca o afacere in domeniul IT pot fi extrem de utile si interesante, deoarece ofera knowledge despre ce inseamana o afacere in general, si resurse extrem de valoroase care pot impulsiona demararea acestui proces.

Desigur, inceperea, construirea si scalarea unei idei de business nu este un proces usor, dar poate fi destul de bine impulsionat prin aceste evenimente unde oameni cu idei si experienta discuta intre ei si isi pot oferi sprijin reciproc, astfel incat au de castigat atat cei dornici sa devina antreprenori, cat si mediul de business si IT in ansamblu.

Surse utile

Evenimentele prezentate sunt: Startup Weekend, Innovation Labs, Pitch It Up, Startups Mentorship Program, Business Days, IQ DIGITAL Summit.

Alte evenimente de business si pentru startups.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

1 Comment

  • Ma bucur ca se fac astfel de conferinte pentru tinerii anteprenori, foarte util articolul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *