Top 3 website-uri de freelance pentru Web Design-eri
Notiunea de freelance sau… ce este un freelancer?
Pentru cei nascuti inainte de 1990, termenul de LIBER PROFESIONIST suna mult mai familiar. Ce este un liber profesionist? Un liber profesionist, sau un freelancer, este o persoana care are o meserie dar care lucreaza independent, fara a avea un angajament pe termen lung cu un angajator.
Notiunea de freelancer a aparut in secolul 18, pentru a descrie… MERCENARII. Adica soldatii care luptau alaturi de orice armata, tara etc. atata timp cat erau platiti pentru asta. Odata cu evolutia societatii, acest termen s-a extins si totodata si-a modificat insemnatatea de-a lungul timpului, iar inainte de revolutia digitala, de acest boom al sectorului IT, liber-profesionistii erau de regula avocatii, contabilii sau notarii. Oameni care aveau o calificare, o meserie, o profesie (a nu se confunda cu oamenii care presteaza munca fizica necalificata contra cost, asa-numitii “zilieri”) si care isi desfasurau activitatea legal, platind taxe si impozite. Doar ca in loc sa fie angajati intr-o companie sau institutie si sa-i deserveasca pe clientii acesteia, acestia lucrau (si lucreaza) direct cu clientul, de aici si acest cliseu: “esti propriul tau sef “.
Ce inseamna freelancing-ul in domeniul IT?
Daca esti angajat intr-o companie, lucrezi la proiectele pe care aceasta trebuie sa le livreze clientilor. De asemenea, faci ce ti se da de facut. De obicei lucrezi in interval fix (9-5) si cam atat. Nu te ocupi de atragerea de noi clienti, nu te preocupa plata taxelor catre stat. Companiile au departamente diferite pentru aceste lucruri. Cand esti freelancer, tu iti cauti si selectezi clientii (sau astepti sa te solicite , sa primesti oferte), tu iti stabilesti pretul si tu iti faci programul, atata timp cat iti respecti deadline-ul. Nu in ultimul rand, poti lucra de oriunde! Desi nu e pentru toata lumea, freelancingul ofera unele avantaje destul de tentante.
Citeste si: Trenduri in web-design 2021
Ce este un website de freelance?
Un website de freelance este o platforma care urmareste sa puna in legatura clientii cu freelancerii . Exista numeroase astfel de platforme, care deservesc diverse domenii, nu doar din sfera domeniului IT. De la servicii de antrenori personali de fitness, sau sa inveti sa canti la un instrument sau sa gatesti , content writing etc. si pana la cerinte mai neobisnuite, cum ar fi sa platesti pe cineva ca sa se filmeze in timp ce alearga pe sosea costumat in gaina :)).
TOP 3 website-uri de freelancing pentru web designeri:
Asa cum am spus mai sus, exista foarte multe platforme pentru freelancing, dar in acest top mi-am indreptat atentia spre cateva care sunt mai indicate pentru domeniul Web design:
99designs.com
Se adreseaza celor in cautare de logo-uri, coperti pentru carti si, evident, website-uri. Aceasta platforma se remarca printr-un configurator de servicii foarte simplu (pentru clienti), prin care acestia selecteaza date cheie precum: complexitatea proiectului, bugetul si deadline-ul, iar in functie de acestea sunt ghidati catre o selectie de designeri care se incadreaza in acele criterii. Totodata asta inseamna ca preturile sunt aproximativ standardizate, adica nu poti gasi un serviciu anume si la 20 de dolari, si la 800 de dolari, cum se intampla pe platforme ca fiverr, de exemplu, unde iti poti stabili pretul serviciilor cum doresti tu, “dupa ureche” de cele mai multe ori. Nu in ultimul rand, accesul pe platforma in calitate de developer/designer se face in urma unui intrerviu, deoarece odata ce vor sa impuna un anume nivel de preturi, trebuie sa mentina si un anume nivel de competenta printre colaboratori. Despre preturi… clientul este taxat cu 100 de dolari, un fel de taxa de “punere in legatura” intre client si developer, iar developerul este taxat in functie de nivelul la care se afla pe platforma, si anume: entry level 15%, mid level 10% si top level 5%.
toptal.com
Acesta e mai select in alegerea freelancerilor. Trebuie sa treci printr-un proces de validare un pic mai amplu si mai dificil, dar si onorariile vor fi mai mari. Procedeul de atribuire a proiectelor e putin mai pretentios aici. Clientul intra intr-o prima faza in legatura cu un “director of engineering”, acesta incercand sa inteleaga ce isi doreste clientul si eventual sa-i mai dea o idee, un sfat etc. urmand apoi ca acesta sa-i atribuie unui designer proiectul clientului respectiv, iar clientul beneficiaza si de un “trial period”, adica o scurta perioada in care colaboreaza cu developerul dar cu posibilitatea de a se retrage oricand doreste, daca simte ca developerul “nu este pe aceeasi lungime de unda” cu el. Despre pricing nu am date concrete, dar putem deduce din politica extrem de selectiva a platformei ca onorariile sunt destul de satisfacatoare.
studio.envato.com
Acesta cuprinde o arie mai mare de domenii, dar se axeaza pe crearea de continut, marketing, aplicatii web/mobile si, desigur, webdesign. Procesul de aplicare consta in completarea unui formular banal, dar insotit de mentiunea : ” Nu garantam ca vei fi contactat”. Aceasta platforma taxeaza cu 30% din pretul listat pentru un serviciu. Un lucru interesant la aceasta platforma il reprezinta serviciile express, care constau in lucruri de genul : Instalari de teme in wordpress sau plugin uri wordpress sau chiar si achizitii de domenii web sau webhosting pentru clienti. Alt lucru remarcabil la aceasta platforma ar fi serviciul de dispute center, unde clientul si developerul pot beneficia de un mediator pentru a-si rezolva neintelegerile, pe langa clasicele optiuni de refund si deny job.
Concluzii
Toate aceste platforme au sisteme foarte eficiente de comunicare 1 on 1 intre client si designer, care pe langa clasicele mesaje text au si un fel de “share screen” sau “share work” astfel incat comunicarea sa se realizeze eficient si developerului sa-i fie clar ce doreste clientul. Platformele de mai sus sunt foarte bine cotate in topul designer-hire si un mare avantaj ar fi lipsa concurentei din partea celor care lucreaza pe sume mici precum in cazul platformelor gen fiverr sau upwork, unde oferta este atat de vasta si de variata incat ameteste orice client care, din lipsa de cunostinte in domeniu, de multe ori alege cea mai ieftina oferta, cel putin intr-o prima faza :).