Startup Grind cu Daniel Tamas (Idea Studios, Transylgamia, Jellycs)

Primul eveniment Startup Grind de la Cluj din 2016 l-a adus in fata oamenilor pe Daniel Tamas, unul dintre cei trei co-fondatori (impreuna cu Tudor Rad si Paul Muresan) ai Idea Studios, companie care s-a spart in 3 acum un an daca imi aduc bine aminte. – Cand a ajuns la ClujHub, Daniel m-a recunoscut si m-a salutat politicos. Am sa scriu intr-un articol viitor cum ne-am intalnit noi pentru prima data. E o poveste funny. – Cu siguranta ati auzit si de Tudor in trecut. El a avut acum foarte multi ani unul dintre cele mai bune bloguri de SEO din Romania (tudi.ro) si a aparut in presa datorita masinilor sale (McLaren, Ferrari etc).

Evenimenul a fost “meh”. Prea multa vorbarie in jurul copilariei lui Daniel si prea putine informatii despre business. Era interesant sa aflam cum era la inceput cand faceau primele jocuri, daca sunt adevarate zvonurile despre suspendarea contului lor de AdSense dar si despre venituri avand in vedere ca Flash-ul e cu un picior in groapa. In cele 50 de minute de discutii am ramas cu putine chestii valoroase:

Primul lucru interesant pe care l-a spus Daniel a venit dupa vreo 15 minute si a fost legat de modul in care au pornit ei de la “facut websituri” la jocuri. Pare funny…

In 2008 am primit un sfat anonim prin care cineva ne-a spus sa facem jocuri.

O problema importanta pe care antreprenorii romani nu o iau in calcul este locul unde ne aflam. Daniel a mentionat acest lucru ca fiind o problema foarte mare. Suntem in Cluj, oras care nu este un Silicon Valley al Europei de Est.

Nu uitati unde suntem. Fizic. In Romania.

Un alt lucru interesant despre care a vorbit Daniel Tamas este “entrpreneur porn“. Feriti-va de el, nu ajuta deloc.

Cam atat.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

2 Comments

 • Ciao!

  Ti-am gasit blog-ul pe la 3 dimineata cautand random stuff – stii cum suntem noi astia cu SEO-ul, pasari nocturne 🙂 Nu o sa comentez despre event, il las pe Dani daca vrea. Dar iti raspund la cateva intrebari:

  1. IDEA Studios nu s-a spart in trei, doar ca am creat inca doua proiecte/companii in Transylgamia si Jellycs.

  2. Da, ne-a fost suspendat Adsense-ul acum multi ani, chiar cand am pornit, pentru ceva “invalid clicks” la care nu am mai primit detalii (si evident ca nu ne-am dat singuri click-uri pe reclame, ca nu eram nici atunci asa noobi). Am pierdut cam 2 luni de venituri, ne-am ridicat, ne-am scuturat, ne-am facut prieteni cu Google intre timp si acum totul e ok 🙂

  3. Flash-ul tot moare de vreo 7 ani. Pana nu se ridica o alternativa viabila si user/dev friendly (HTML5/WebGL I’m looking at you) ramane in picioare Flash-ul. Veniturile nu vin din jocuri si eterna iminenta “Flash apocalypse” nu ne-a afectat. Mai degraba tranzitia catre mobile care a canibalizat timpul de joaca online, dar in IDEA avem YoY growth de 7 ani incoace deci am trecut cu bine.

  4. Ma bucur ca ti-a fost util blogul meu pe vremea cand eram activ in SEO. Dar ma confunzi cu aparitiile in presa cu McLaren si Ferrari 🙂

 • Salut Tudi. Mersi pentru completari. La adsense poate ati fost sabotati de concurenta sau un angajat nemultumit. Cand spuneam de IdeaStudios ca s-a spart, nu era intr-un sens negativ. Cred ca nu am formulat eu bine idea. Legat de masini, e posibil sa te confund cu fratele tau Mihai 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *